Heijmans en partners testen zelfvoorzienend huis

Erik op 12 april 2016 | 3 minuten leestijd
Bouwbedrijf Heijmans gaat het nieuwe wonen testen met de Heijmans One. Een verplaatsbaar huis met diverse nieuwe technologieën en systemen. De technologieën dragen bij aan een zelfstandig opererend huis en een betere besturing van het huis. Het bedrijf wil met het onderzoek de interactie tussen verschillende systemen testen. Vooral de invloed van de systemen onderling en het leven in het huis is interessant voor Heijmans.

Eneco

Heijmans werkt bij de Heijmans One samen met Eneco. Zij leveren één van de eerste Tesla Powerwalls. “Deze batterij voor huizen van Tesla maakt het mogelijk om opgewekte energie op te slaan voor later gebruik. De energie wordt opgewekt via de PV-panelen op het dak van de Heijmans ONE. Tegelijkertijd verzorgt Eneco dat het energieverbruik van het huis eenvoudig kan worden afgelezen via Toon. Op een aparte display wordt weergegeven hoeveel energie wordt opgewekt door de PV-cellen en hoeveel energie wordt opgeslagen in de Tesla Powerwall. Met Toon is onder andere ook de verwarming te bedienen.”

Energie

Mocht er te veel energie worden opgewekt,dan wordt het overschot geleverd aan een micro grid van de start-up Zown van Alliander. “Een micro grid is een intelligent lokaal energienetwerk, dat zowel op het energienet kan worden aangesloten als zelfstandig kan opereren. In de Heijmans ONE zal grotendeels van de tijd een datascience student verblijven om alle data te analyseren.”

Water

Ook water in het huis is van groot belang. De bedrijven Hemel(s)water en PB International dragen daarom graag een steentje bij aan het huis van Heijmans. Zij vangen regenwater op en door dit te filteren ontstaat er zuiver drinkwater. De hoeveelheid die wordt opgevangen en gefilterd is voldoende om de woning van drink-, douche en spoel-)water te voorzien. “De bedenkers van Hemel(s)water willen een oplossing bieden voor het wereldwijde vraagstuk van levering van voldoende en gezond drinkwater door gebruik van regenwater in de stad. Waterschaarste is ook in Nederland een actueel vraagstuk.” Douchen vraagt veel water, maar ook voor dat probleem is een oplossing bedacht. Een e-shower van Hamwell wordt tot 90% water bespaard ten opzichte van gebruikelijke douchekoppen.

Gerelateerde artikelen