​HDPE-kasten voor veilige opslag gevaarlijke stoffen

Erik op 3 september 2015 | 3 minuten leestijd
Veiligheid gaat voor alles, zeker als het gaat om gevaarlijke stoffen. In zogeheten HDPE-kasten kan u dergelijke stoffen op een verantwoorde manier opslaan. In dit artikel vertellen we u meer over HDPE: één van de duurzaamste kunststoffen die momenteel op de markt is.

Veiligheid voor alles

Werken met milieuschadelijke of giftige stoffen brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Veilig omgaan met dit soort stoffen in de werkomgeving kan alleen met de juiste voorzorgsmaatregelen. Vanzelfsprekend dienen deze maatregelen ervoor om mens en milieu te beschermen. Daarnaast zijn er ook wettelijke voorschriften waaraan u moet voldoen als u met schadelijke stoffen werkt. Voor het opbergen van chemicaliën bestaat een uitstekende oplossing in de vorm van HDPE-kasten: kasten die aan de hoogste eisen voldoen.

Extreem duurzaam

De afkorting HDPE staat voor ‘High-density polyethylene’ ofwel hoge dichtheid polyetheen. Wellicht kent u polyetheen onder de oude naam ‘polyethyleen’ of onder de noemer ‘thyleen’, die vaak voor buizen wordt gebruikt. HDPE is tegenwoordig de duurzaamste kunststof die er is – en dat terwijl de mogelijkheden van het materiaal nog niet eens optimaal benut zijn. De duurzaamheid maakt HDPE tot een kunststof met een zeer brede toepasbaarheid die uitzonderlijk lang meegaat en tegen een relatief geringe kostprijs voor een lage milieubelasting zorgt.

Lange molecuulketens

HDPE wordt bij lage druk en met behulp van een katalysator vervaardigd. De katalysator maakt van de afzonderlijke etheenmoleculen molecuulketens. Om etheen te produceren is nafta nodig, een derivaat (afgeleide) van aardolie. Zo’n 1,2 procent van alle ontgonnen aardolie gaat op aan de productie van polyetheen. In de molecuulketens zijn koolstofmoleculen en waterstofmoleculen met elkaar verbonden. HDPE valt in de categorie semi-kristallijne kunststoffen.

Bijzondere eigenschappen

HDPE heeft veel bijzondere kwaliteiten. Zo is het zeer goed bestand tegen warmte en tegen chemicaliën als diesel, olie, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen, basen en zuren (maar niet in alle gevallen voor sterke zuren als zwavelzuur). HDPE heeft geen invloed op de smaak of geur van de opgeslagen producten, waardoor het ook goed bruikbaar is in een voedselverwerkende productieomgeving. Polyetheen is in de handel verkrijgbaar in een naturel uitvoering (melkwit) en een zwarte variant. Aan deze laatste is een UV-blokker toegevoegd, die het materiaal beschermt tegen foto-oxidatie. Kleine koolstofdeeltjes zijn verantwoordelijk voor de zwarte kleur. 

Ook als chemiekluis

In een werkomgeving waar giftige en/of milieuschadelijke stoffen aanwezig zijn, is een verantwoorde opslag onontbeerlijk. Hierbij kan het zowel om binnen- als buitenopslag gaan. De veiligheid is onder dergelijke omstandigheden alleen gegarandeerd als de opslag voldoet aan de hoogste eisen. HDPE-kasten voldoen hieraan.

De kasten zijn vanwege de toepassing van HDPE extreem robuust en weerbestendig. Aangezien de kasten geheel in kunststof zijn uitgevoerd, roesten ze zelfs onder de zwaarste omstandigheden niet. Vanwege hun bestendigheid tegen chemicaliën zijn HDPE-kasten ook te gebruiken als chemiekluis voor zepen en logen of zuren.

Ook de installatiebranche werkt met gevaarlijke stoffen. Denk hierbij aan lijmen, kitten, oplosmiddelen, soldeervloeistof, etc. HDPE-kasten bieden voor deze stoffen een opslagplek die veilig is en aan de wettelijke voorschriften voldoet. 

Gerelateerde artikelen