​Hanergy presenteert ’s werelds eerste auto’s die volledig op zonne-energie rijden

Erik op 5 juli 2016 | 2 minuten leestijd
Zonne-energiebedrijf Hanergy presenteerde deze week vier voertuigen die volledig op zonne-energie rijden. De dual-junction zonnecellen waarmee de auto’s zijn uitgerust, hebben een conversiepercentage van 31,6 procent. Met ongeveer vijf uur aan zonlicht wekken deze zonnecellen acht tot tien kilowattuur op, goed voor 80 kilometer.

Op papier hebben deze auto’s dus geen laadpalen meer nodig, al is die mogelijkheid uiteraard wel aanwezig. Elke auto is gericht op een andere doelgroep. Zo brengt Hanergy bijvoorbeeld zowel een familieauto als een sportwagen op de markt.

Dunne-film zonnecellen

De auto’s zijn uitgerust met dunne-film zonnecellen van gallium-arsenide, die zich kenmerken door een zeer licht gewicht en grote flexibiliteit. Tijdens de presentatie van de auto’s werden deze zonnecellen bekroond met een Wereldrecord Certificaat van de World Record Association. Li Hejun, voorzitter van het bestuur van Hanergy, stelt dan ook dat de zonnecellen op veel meer producten kunnen worden ingezet. Denk hierbij aan onbemande vliegtuigen, mobiele telefoons en kleding.

Actieradius

Hanergy heeft de actieradius van de auto’s zo groot mogelijk gemaakt door middel van een reeks precieze controle- en managementsystemen, waaronder een foto-elektrisch conversiesysteem, een energieopslagsysteem en een intelligent controlesysteem.

Bij vijf tot zes uur aan zonlicht per dag, kunnen de auto’s meer dan 20.000 kilometer per jaar afleggen. In geval van weinig zonlicht of het afleggen van lange afstanden kunnen de lithiumbatterijen van de voertuigen via een laadpaal opgeladen worden. Dit vergroot de actieradius tot 350 kilometer per oplading.

Gerelateerde artikelen