Handhaving salderingsregeling ligt voor de hand

Casper op 12 maart 2017 | 4 minuten leestijd
Het draagvlak voor handhaving van de salderingsregeling is de laatste jaren groter geworden. Toch sluit minister Kamp van Economische Zaken aanpassing of vervanging van de salderingsregeling niet uit want de regeling wordt te kostbaar. Maar de druk om ook na 2020 de regeling in stand te houden zal voor zijn opvolger onhoudbaar worden. Particulieren, Eigen Huis, Aedes, energiecorporaties, allemaal pleiten ze voor handhaving.

Aedes benadrukt dat de business case voor de nul-op-de-meterwoningen (NOM-woningen) volledig afhankelijk is van het voortbestaan van de saldering. Corporaties, bouwers en overheid zetten zich in om NOM een succes te maken. Aedes erkent dat de huidige salderingsregeling voor corporaties ook beperkingen heeft. De huidige regeling biedt te weinig zekerheid voor de langere termijn. Door deze onzekerheid maken minder corporaties en externe investeerders er gebruik van dan particuliere huurders. Het is slimmer om de regeling te verbeteren, vindt Aedes. Bijvoorbeeld door minimaal de eerste vijftien jaar zonnestroom niet te belasten. 

Ook Eigen Huis Eigen Huis vindt dat de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen tot minstens 2023 moet blijven bestaan. Mede op aandringen van Vereniging Eigen Huis heeft de minister de huidige regeling vervroegd laten evalueren. Beleidsadviseur Maarten Eeke van der Veen: ‘Zonnepanelen zijn, mede dankzij de salderingsregeling, erg populair bij huiseigenaren. Hierdoor komt de energietransitie voor veel consumenten een stapje dichter bij huis.’

ECN

ECN onderzoekt momenteel wat mensen motiveert of hindert bij het aanschaffen van zonnepanelen. De resultaten worden gebruikt om overheden en andere partijen te adviseren op het gebied van energie en zonnepanelen. De resultaten uit het onderzoek van ECN worden gebruikt om input vanuit de maatschappij te vergaren voor het salderingsdossier.

Met de verkiezingen deze week is het interessant om de standpunten van de politieke partijen eens op een rijtje te zetten:

PvdA

De PvdA wil de salderingsregeling handhaven. De energiebelasting op gas moet omhoog, op elektriciteit omlaag want dat laatste is ongunstig voor de terugverdientijd van zonnepanelen. Verder wil de PvdA de vrijstelling achter de meter uitbreiden. De PvdA pleit voor verlenging van de salderingsregeling na 2020 voor particuliere stroomopwekking.

VVD

VVD heeft minder duidelijke standpunten over de salderingsregeling. Het verkiezingsprogramma blijft bij vage woorden als ‘huiseigenaren voorzien hun woningen van zonnepanelen om te besparen op de energierekening. Deze ontwikkelingen verdienen en krijgen onze steun.’ Tegelijkertijd stelt de VVD dat alle subsidies op duurzame energieopwekking afgebouwd moeten worden.

CDA

Het CDA is een voorstander van de salderingsregeling. Ze pleiten voor energiebelasting op regionaal en lokaal niveau en willen dat de fiscale regels, waaronder de salderingsregeling, blijft bestaan.

D66

D66 wil een heldere en simpele regeling voor duurzame energie zodat het ook makkelijker wordt om op andere daken energie op te wekken, zonder dat dat dit benadeeld wordt. D66 is voor handhaving van de huidige salderingsregeling.

GroenLinks

Hoewel GroenLinks in haar verkiezingsprogramma niet spreekt over het salderen, is men wel van mening dat duurzame energie opwekken, fiscaal gestimuleerd moet worden. Ook vindt GroenLinks dat het opwekken door kleinverbruikers niet belast moet worden. Verder moet het belastingsysteem beter worden ingericht voor het energiesysteem van de toekomst, met variabele tarieven en vergoeding voor opslag.

PVV

PVV rept niet over de salderingsregeling in haar verkiezingsprogramma van 1 kantje. Maar met het standpunt ‘Geen geld meer naar ontwikkelingshulp, windmolens, kunst…’ zal de PVV geen groot voorstander van de salderingsregeling zijn.

50 Plus

Ook 50PLUS heeft weinig opgenomen over salderen, zonnepanelen of energiebeleid. De partij wil, qua energiebeleid, eigenlijk wat elke Nederlander wil: ‘Zoveel mogelijk hernieuwbare energie tegen een zo laag mogelijk tarief’ Tja, wie niet?

SP

De SP is voorstander van het lokaal opwekken van energie en vindt dat dit ook op lokaal en regionaal niveau gecoördineerd moet worden. Als het aan de SP ligt, blijft de salderingsregeling gehandhaafd.

Partij voor de Dieren

Partij voor de Dieren is ook een voorstander van hernieuwbare energie en spreekt zich nadrukkelijk uit voor een salderingsregeling. ‘Alle zelf opgewekte energie moet terug geleverd kunnen worden aan het net, tegen saldering van de afgenomen stroom.’

Tekst: Mari van Lieshout