Haarlemmermeer heeft eerste klimaatneutrale verkeersregelinstallatie

Erik op 22 februari 2017 | 2 minuten leestijd
De gemeente Haarlemmermeer heeft een primeur te pakken. De Noord Hollandse gemeente heeft de eerste verkeersregelinstallatie die op windenergie werkt. De installatie, waar onder meer de stoplichten onderdeel van zijn, krijgt alle energie van een windmolen. Eerder maakten de stoplichten van het betreffende kruispunt al gebruik van LED-lampen.

Jaarlijks kan de windmolen, afhankelijk van de wind, ongeveer drieduizend kilowattuur aan energie opwekken. Daarmee is direct een buffer ingebouwd, want de installatie heeft jaarlijks 2.500 kilowatt nodig. De installatie is daarmee volledig energieneutraal.

“Windenergie is een schone en duurzame energiebron,” vertelt wethouder Derk Reneman op de website van de gemeente. “In Nederland zien we steeds meer toepassingen van groene energie en niet alleen binnen het eigen huishouden. Deze verkeersregelinstallatie is een goed voorbeeld van samenwerking tussen markt en overheid op het gebied van duurzame innovatie.”

De installatie die door de gemeente Haarlemmermeer is geplaatst, dient als een pilot om te testen hoe het is om met behulp van duurzame energie autonome installaties in de openbare ruimte van elektriciteit te voorzien. Andere plannen om installaties energieneutraal te maken zijn bijvoorbeeld verlichting en pompgemalen. In 2050 wil de gemeente energieneutraal of zelfs energieleverend zijn. 

Gerelateerde artikelen