Grootste warmtepomp van Nederland gaat warmte uit rioolwater aan Utrecht leveren

Erik op 26 november 2018 | 3 minuten leestijd
Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben de handen ineen geslagen om samen een warmtepomp te ontwikkelen die de grootste van Nederland moet worden. De warmtepomp zal een vermogen krijgen van 25 megawatt en in 10% van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht voorzien. De geproduceerde warmte wordt vanaf 2021 geleverd aan het warmtenet.

Het afvalwater dat bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van De Stichtse Rijnlanden aankomt, is relatief warm, omdat het deels bestaat uit warm douchewater, warm kraanwater en water uit vaatwassers en wasmachines. Zelfs in de winter is het daardoor nog een graad of 12, zegt hoogheemraad Constantijn Jansen op de Haar.

De warmtepomp die Eneco gaat bouwen, zal de warmte uit het gezuiverde rioolwater halen; het afgekoelde restwater wordt afgevoerd naar de Vecht, en warm water met een temperatuur van 75°C wordt aan het warmtenet geleverd.  Om de RWZI aan te sluiten op het bestaande net, wordt een nieuwe warmteleiding van 600 meter lang aangelegd.

Met een vermogen van 25 MW wordt de warmtepomp volgens Eneco de grootste warmtepomp van Nederland. De nieuwe warmtebron zal ongeveer 10 procent van de warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht gaan leveren. Op het stadswarmtenet van Eneco in Utrecht en Nieuwegein zijn nu in totaal zo’n 50.000 woningen en andere gebouwen aangesloten, zoals kantoren, scholen en zwembaden.

Van het gas af

De ambitie van de gemeente Utrecht en Eneco is om het stadswarmtenet uiteindelijk aardgasvrij te maken. Nu wordt de warmte nog grotendeels geproduceerd in de gasgestookte elektriciteitscentrale Lage Weide, aangevuld met hulpwarmteketels. Naast het plan voor warmtelevering door de RWZI, heeft Eneco ook concrete plannen voor een biomassacentrale op industrieterrein Lage Weide. Verder wordt gekeken naar de mogelijkheden voor zonthermie, restwarmte uit een asfaltcentrale op Lage Weide en van aluminiumfabriek Nedal, en thermische energie uit oppervlaktewater, bijvoorbeeld uit het Amsterdam-Rijnkanaal, de Kromme Rijn en de Lek.

De Utrechtse wijk Overvecht Noord, die niet ver van de RWZI ligt, is een van de wijken die vanuit het rijksprogramma Aardgasvrije Wijken geld krijgt om van het gas af te gaan. Toch zijn er vooralsnog geen plannen om de warmte van de RWZI naar Overvecht Noord te brengen. Het doel van deze warmtepomp is volgens Eneco verduurzaming van het bestaande warmtenet. Maar de energieleverancier zegt ook mee te denken met de gemeente over het aardgasvrij maken van andere wijken, zoals ook Overvecht Noord. Daar staat dit project echter verder los van. Er zijn op dit moment ook geen concrete plannen voor uitbreiding van het warmtenet.

Gerelateerde artikelen