Groningse scholen krijgen aardbevingsbestendige klimaatinstallaties

Erik op 15 maart 2018 | 2 minuten leestijd
In het Groningse aardbevingsgebied staan ongeveer 70 scholen die bouwkundig versterkt of herbouwd moeten worden. Door middel van een speciaal scholenprogramma wil de Nationaal Coördinator Groningen deze scholen vóór 2021 aardbevingsbestendig en toekomstbestendig maken. Dat gebeurt onder andere door het plaatsen van klimaatinstallaties die wel tegen een trilling kunnen.

Om te voldoen aan het speciale scholenprogramma hanteert uitvoeringsorganisatie Centrum Veilig Wonen hogere eisen dan het Bouwbesluit. Klimaatgroep Holland heeft een klimaatbeheerssysteem voor scholen ontworpen dat daaraan voldoet. Hiermee voorzag de klimaatexpert onlangs de eerste twee scholen van veilige installaties. Basisschool Klim-op (Middelstum) werd versterkt en vernieuwd terwijl Basisschool De Horizon (Bedum) volledige nieuwbouw kreeg.

Flexibele montage voorkomt scheuren

Klimaatgroep Holland bracht klimaatinstallaties aan op een manier die aardbevingsproof moet zijn. Zo zijn met name de zwaardere componenten niet star maar flexibel gemonteerd. Zo wordt voorkomen dat ze bij trilling scheuren of breken. Ook moeten medewerkers van Klimaatgroep Holland een speciale cursus volgen om een veilige werkwijze te garanderen.

Duurzaam Scholenconcept

Behalve bestand tegen trillingen, zijn de klimaatbeheerssystemen die zijn geplaatst, ook duurzaam. Klimaatgroep Holland ontwierp een energiezuinig systeem speciaal voor scholen: het Scholenconcept. Deze integrale oplossing voorziet in optimale ventilatie, verwarming en koeling van elk klaslokaal afzonderlijk door continue meting van onder andere temperatuur en CO2. Het energieverbruik wordt hiermee beperkt tot een minimum. Een lucht-warmtepomp maakt de scholen bovendien gasloos en, in combinatie met andere maatregelen, energieneutraal. Het Scholenconcept wordt door installateurs toegepast in zowel bestaande gebouwen als nieuwbouw. Klimaatgroep Holland monitort het systeem op afstand om de werking te optimaliseren.

Gerelateerde artikelen