Groningen heeft te veel zonnepanelen

Erik op 20 juli 2016 | 2 minuten leestijd
​Het is een luxe probleem te noemen, maar er zijn te veel zonnepanelen in de provincie Groningen. Dat meldt de NOS. Op het moment dat zonnepanelen te veel energie opwekken, wordt de te veel opgewekte stroom teruggeleverd aan het energienet en daar beginnen de problemen.

Doordat er teveel energie wordt teruggeleverd, raakt het systeem overbelast waardoor het geen extra zonne-energie meer oplevert. Het overschot aan zonnepanelen komt voornamelijk doordat het aantal het afgelopen jaar aanzienlijk is gestegen met ongeveer dertig procent. Deze stijging kwam door mede door de financiële bijdrage van de NAM. Huishoudens die door aardbevingen werden getroffen door gaswinning kregen een financiële bijdrage van 4000 euro die mocht worden gebruikt voor zonnepanelen en dat werd op grote schaal gedaan. Installateurs profiteerden daardoor goed van de vergoeding van regeling van de NAM. Zij hadden volop extra werk.

Omvormer

Doordat de er te veel spanning is op het net, schakelen de omvormers zichzelf uit. Een uitbreiding van het net kan het probleem oplossen, verwachten deskundigen.

Batterij

In Amsterdam wordt momenteel een test uitgevoerd waarbij zonnepanelen de te veel geproduceerde energie opslaan in plaats van terug leveren aan het net.

LEES OOK: Amsterdam start proef met thuisbatterij

Gerelateerde artikelen