Groene accu moet chemische voorganger vervangen

Erik op 3 oktober 2016 | 2 minuten leestijd
Een accu die geen gebruik maakt van chemisch afval zou een goede oplossing kunnen zijn om de wereld duurzamer te maken. Een Brits bedrijf heeft samen met de Queen’s University in Canada onderzoek gedaan en hopen spoedig met een prototype te komen van een groene accu. De accu zorgt voor elektriciteit door metalen plaatjes in plaats van chemicaliën. Bijkomend voordeel: de accu is in een normaal stopcontact binnen enkele minuten op te laden.

De groene accu kan een doorbraak betekenen voor elektrisch aangedreven voertuigen. Deze kunnen namelijk emissievrij rijden. De onderzoekers willen binnen drie jaar een prototype van een auto-accu op de markt brengen.

Grote hoeveelheden elektriciteit

De batterij kan grote hoeveelheden elektriciteit opslaan door middel van een condensator. De accu bevat twee elektroden die van metaal gemaakt zijn en die gescheiden worden door een keramisch plaatje dat als dat diëlektricum dienst. Wat maakt deze accu groen? ‘Normale’ accu’s maken gebruik van chemische componenten die belastend zijn voor het milieu. Deze batterij creëert elektriciteit door de dunne plaatjes, die een enorme opslagcapaciteit hebben, in een behuizing te plaatsen.

Volledig duurzaam

Wanneer de batterijen worden opgeladen door duurzame bronnen zoals zonnepanelen, wordt de accu uitermate duurzaam. Als het aan de onderzoekers ligt, is dit de doorbraak op het gebied van schone energie. Mede omdat de batterij minder dan twintig kilo gaat wegen en daardoor licht is en de productie goedkoop. Ook zijn de batterijen volledig te recyclen en tonen ze geen verlies van werking. 

Gerelateerde artikelen