Groen licht voor omvangrijk verduurzamingsplan Ymere

Erik op 21 augustus 2017 | 3 minuten leestijd
Nu de Bank Nederlandse Gemeenten akkoord is, kan woningcorporatie Ymere beginnen met het verduurzamen van ruim 8500 huurwoningen door ledverlichting en zonnepanelen.

BNG Bank stemt in met het ambitieuze project dat overigens niet door Ymere zelf wordt uitgevoerd, maar door een zogenoemde Energy Service Company (ESCo). In deze constructie stelt Ymere haar daken beschikbaar aan haar dakpartners, die zelf voor de financiering van het project zorgen. 

Met de goedkeuring van BNG Bank, kan op 1 september 2017 gestart worden met het beschikbaar stellen van zonnepanelen aan de huurders van Ymere. Huurders die kiezen voor het huren van zonnepanelen sluiten daarvoor een contract af met de ESCo. Niet Ymere, maar de ESCo blijft eigenaar van de geplaatste zonnepanelen. Om de financiële besparing voor huurders in de komende twintig  jaar zeker te stellen, heeft Ymere wel een voorwaarde gesteld aan de ESCo: iedere Ymere-huurder die kiest voor zonnepanelen moet daardoor gegarandeerd besparen op de energiekosten. Om deze garantie waar te maken, wordt onder andere een reservefonds opgezet door Ymere en de ESCo-partners.

Verschillende financieringsbronnen

BNG Bank stelt 26 miljoen euro beschikbaar aan de ESCo. De rest van de 35 miljoen euro in het project komt uit leningen van het duurzaamheidsfonds van de Amsterdamse gemeente, crowdfundingsplatformen Zonnepanelendelen.nl en Greencrowd en van de samenwerkende bedrijven zelf. Ymere tekende in 2016 al een intentieovereenkomst voor de ESCo met haar ‘vaste dakpartners’ Klomp en Patina. Zonnepanelenleverancier LENS haakte later aan en werkte de plannen verder uit.

Grote schaal

Nog niet eerder werd door een woningcorporatie op zo’n grote schaal gebruik gemaakt van een ESCo voor zonnepanelen en ledverlichting. Bijzondere aandacht in die uitwerking gaat naar een integrale aanpak voor het energiegebruik van het Ymere vastgoed. Het gaat, kortom, om meer dan enkel zonnepanelen. Dory Louwerens, directeur Vastgoedbeheer Ymere:  ‘In complexen waar we zonnepanelen kunnen plaatsen, vervangen we ook meteen de oude verlichting in de gemeenschappelijke ruimte door energiezuinige ledverlichting. Dit is meteen een mooi moment om in gesprek te gaan met onze huurders over hoe ze nog meer kunnen besparen op hun energielasten. Op die manier verbinden we betaalbaarheid van de totale woonlasten aan onze milieudoelstelling. Dit leidt veelal tot extra besparingen op de energielasten van de huurder’

Huiverig

ESCo’s voor energieopwekking met bijvoorbeeld zonnepanelen komen wel van de grond, maar minder voor energiebesparing. Veel investeerders zijn huiverig om deel te nemen in een Esco omdat het energiebesparingspotentieel lastig zou zijn in te schatten. Ymere en de ESCo-partners zetten een reservefonds op om aan die garantie te kunnen voldoen. Ymere wil al haar huurders in de regio’s Almere, Amsterdam, Haarlem , Haarlemmermeer en Weesp op termijn in aanmerking laten komen voor zonnepanelen, zowel huurders van gestapelde woningen als van grondgebonden woningen. De kantoren van Ymere zelf worden ook door de ESCo voorzien van zonnepanelen en led.

Gerelateerde artikelen