Elk jaar publiceert het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek, een rapport over hernieuwbare energie in Nederland. Op die manier wordt bijgehouden of Nederland de klimaatdoelstellingen in het Energieakkoord voor 2020 gaat halen. In 2020 zou ons energieverbruik voor 14 procent uit duurzame energie moeten bestaan.
Op dit moment bedraagt het duurzame aandeel in ons energieverbruik nog maar 4,5 procent. Het is zorgwekkend dat dit percentage ook niet gestegen is de afgelopen jaren. Een aantal organisaties trekt al aan de bel en heeft berekend dat we de doelstelling niet meer kunnen halen. Minister Kamp van Economische Zaken is echter optimistisch en verwacht dat de grote veranderingen pas in 2017 gerealiseerd worden. Internationaal doen we het echter slecht: we laten Europees alleen het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Malta achter ons.
Soorten hernieuwbare energie en stimuleringsmaatregelen
In het rapport wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten hernieuwbare energie: hernieuwbare elektriciteit, hernieuwbare warmte en hernieuwbare energie voor vervoer. De hernieuwbare energie kan komen uit vele bronnen, zoals biomassa, wind, zon, bodem, buitenlucht en zelfs uit net gemolken melk.
Al snel wordt duidelijk dat de populariteit van bepaalde energiebronnen samenhangt met stimuleringsmaatregelen, zoals subsidies. Het overgrote deel, zo’n 70 procent, van onze hernieuwbare energie komt uit het verbranden van biologisch materiaal, ook biomassa genoemd. Nu de subsidies voor het meestoken van biobrandstoffen in kolencentrales afloopt, is er meteen een daling in het aandeel van deze energiebron in ons totale energieverbruik merkbaar.
Omgekeerd neemt de populariteit van een energiebron toe als er extra subsidie voor komt.
Groeimarkten voor de installatiebranche
Het aandeel van windenergie is weliswaar aan het stijgen en bedraagt nu 20 procent, maar er is ook veel protest tegen de horizonvervuiling door windmolens. Er wordt nu gewerkt aan verdienmodellen, waarbij burgers ook geldelijk gewin halen uit een windmolen in hun achtertuin. Biomassa en windenergie zorgen voor 90 procent van de hernieuwbare energie in Nederland; alle andere bronnen zijn dus samen slechts goed voor 10 procent.
Met name op het gebied van hernieuwbare warmte kunnen nog grote sprongen gemaakt worden. Dit wordt bevestigd door een onderzoek van BSRIA, de Britse Vereniging van de Installatiebranche, dat uitwijst dat de markt voor warmtepompen wereldwijd nog steeds flink groeit. Daarnaast is bijvoorbeeld het aandeel van zonne-energie in ons land nog steeds heel klein. Nu zonnecellen steeds goedkoper en beter worden, is hier nog zeer veel winst te behalen. Bodemenergie biedt ook nog veel groeimogelijkheden voor specialisten op dit gebied.
Een klacht van milieuorganisaties is dat de energie-intensieve industrie buiten schot blijft in dit energieakkoord. Dus elke innovatieve installatie die de energie-intensieve industrie kan overtuigen van de voordelen van hernieuwbare energie heeft een gouden toekomst. Misschien valt daar nog wel de meeste winst te behalen.