​Grafeen maakt goedkoop 3D-printen van elektronica mogelijk

Erik op 22 oktober 2015 | 2 minuten leestijd
Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge hebben een methode ontwikkeld waarmee grafeen (en ander geleidend materiaal) vermengd kan worden met 3D-print inkt. Hiermee wordt het goedkoop printen van elektronica een realistisch toekomstbeeld.

Het is de eerste keer dat grafeen wordt gebruikt voor het 3D-printen van materiaal op grote schaal.

Grafeen

Grafeen is een veelbelovend materiaal, bekend om zijn uitmuntende geleidende eigenschappen; die zijn tot vier keer hoger dan die van koper. Dit maakt het toepasbaar voor verschillende doeleinden, zoals het verbeteren van de efficiëntie van zonnecellen en batterijen en het 3D-printen van elektronica.

Ondanks de veelbelovende eigenschappen van grafeen wordt het nog niet veel gebruikt. “We zijn trots dat we de eerste zijn die bruikbare grafeen-inkt op de markt brengen”, zegt Tawfique Hasan, onderzoeker van het Cambridge Graphene Centre. “Grafeen-inkt is al eerder gemaakt, maar nooit op een schaal als de onze. Geleidende inkt die gebruikt kan worden voor productie op commerciële schaal, opent veel deuren. Het stelt ons bijvoorbeeld in staat om elektronica te produceren in totaal onverwachte vormen.”

Goedkoop en snel

Huidige geprinte materialen met geleidende capaciteiten zijn erg duur, omdat zilver het hoofdcomponent is. Deze inkt kost ongeveer 1.200 euro per kilogram. De nieuwe inkt met grafeen als hoofdcomponent wordt ongeveer 25 keer zo goedkoop. Daarnaast is zilver niet recyclebaar, terwijl grafeen dat wel is.

Een ander voordeel van de inkt is dat het erg snel geprint kan worden: meer dan 100 meter per minuut. In de nabije toekomst hopen de onderzoekers hun methode te gebruiken om biosensoren, chips en zonnecellen te ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen