Nemos heeft onlangs het eerste prototype geïnstalleerd op een windpark nabij de kust van Denemarken. Volgens de Duitse start-up heeft het systeem een hoger rendement dan vergelijkbare systemen, maar is tegelijkertijd goedkoper en gemakkelijker te installeren. Nemos laat weten dat verschillende energie- en industriebedrijven al interesse hebben getoond in het product.
Hoe werkt het?
De drijver is verbonden aan de voet van een windturbine en twee andere ‘ankers’. Het drijflichaam deint mee met de golven en brengt daardoor, via de kabels, een generator aan het draaien (zie video).
Volgens Nemos kan dit een goede aanvulling zijn op windenergie. Wanneer de wind is gaan liggen, deinen golven nog lang door. Hierdoor blijft een offshore windpark ook bij windstilte energie leveren. Beide energiebronnen maken gebruik van dezelfde transformatoren en kabels die de stroom naar land transporteren.
“Door de twee vormen van energieopwekking te linken, kan de totale capaciteit van offshore windparken vergroot worden en wordt de stroomlevering stabieler”, aldus Nemos. Een onderzoek uit 2010 van Stanford University wees uit dat de energieopwekking van offshore windparken tot 20 procent kan toenemen wanneer golf- en windenergie in windparken gecombineerd wordt.
Nemos wil uiteindelijk per windturbine vijf van deze systemen op een rij plaatsen, met een gezamenlijk vermogen van maximaal 200 kilowatt.
Afbeelding: Nemos
Lees ook: Drijvend platform wekt op vier manieren energie op