​Goedkoop en laagdrempelig KNX domotica-systeem op de markt

Erik op 6 juli 2015 | 2 minuten leestijd
Dat KNX domotica niet duur of complex hoeft te zijn, bewijst Theben, producent van elektrotechnische componenten en partner in KNX, met haar nieuwe domotica-systeem. Het bedrijf levert tegen geringe meerkosten een basisversie van het KNX domotica-systeem, speciaal voor nieuwbouwwoningen en appartementen.

Eén van de uitbreidingsmogelijkheden van het systeem is een KNX-thermostaat, die op basis van OpenTherm de HR-ketel aanstuurt. Dit meldt vakblad Installatie en Sanitair.

Theben snijdt hiermee wellicht een nieuwe markt aan voor de KNX domotica-systemen, die vooralsnog vooral voorkwamen in luxe woningbouw. Domoticaplatform KNX staat namelijk bekend als duur en technisch ingewikkeld. Wie zijn huis op deze manier wil automatiseren, is dus veel geld kwijt. Daarnaast moet de installateur veel programmeerkennis hebben om de verschillende onderdelen van het domotica-systeem samen te laten werken. Theben brengt hier verandering in door een basis-set op de markt te brengen die zowel betaalbaar als laagdrempelig is. Inclusief installatie en programmering is een dergelijke set 2000 tot 3000 euro duurder dan een standaardinstallatie.

OpenTherm

Een belangrijke mogelijkheid van het domotica-systeem is het aansturen van de HR-ketel via OpenTherm. Theben is vooralsnog de enige aanbieder van KNX-systemen die OpenTherm ondersteunt. De interface van OpenTherm wordt in Nederland het meest gebruikt om HR-ketels aan te sturen.

Andere KNX-leveranciers hebben ook de optie om de HR-ketel aan te sturen via een KNX-thermostaat, maar uitsluitend op basis van aan-uit. Met de basis-set van Theben is het mogelijk om de warmtewens te vertalen naar OpenTherm-commando, zodat de HR-ketel modulerend brandt. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de temperatuur per ruimte aan te passen. Wanneer het systeem gekoppeld is aan het internet, is de thermostaat ook terug te vinden in de KNX-app. Verschillende apps voor verschillende onderdelen van het domotica-systeem zijn daarmee verleden tijd.

Veel mogelijkheden

Met een KNX-installatie is veel mogelijk. Wandcontactdozen schakelen, lampen dimmen en zonwering bedienen, zijn enkele voorbeelden. Ook alarmen of audiosystemen kunnen in het systeem opgenomen worden. Daarnaast is de installatie van een gateway is mogelijk, zodat bediening op afstand via app of smartphone mogelijk wordt. Deze opties kunnen meteen bij levering worden toegepast, maar het is ook mogelijk om het domotica-systeem later uit te breiden. KNX is een gestandaardiseerd systeem en kan daarom uitgebreid worden met componenten van meerdere aanbieders.

Gerelateerde artikelen