Goed ontwerp en juiste materialen voorkomen stromingsgeluid

Erik op 7 april 2017 | 3 minuten leestijd
Stromingsgeluid in rioleringen kan bijzonder hinderlijk zijn. Maar met een goed ontwerp is het meestal eenvoudig te beperken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat rioleringen niet vlak naast of boven verblijfsruimten lopen of door te kiezen voor een stevige, zware schachtwand. In een uitzonderlijk geval zal hinder door stromingsgeluid van een binnenriolering onvermijdelijk zijn. Maar fabrikanten hebben daarvoor handige oplossingen bedacht.

Dyka bijvoorbeeld levert DykaSono. Het is een geluidsarm kunststofleidingsysteem voor binnenhuisriolering. Hoe lichter een buiswand is, hoe gemakkelijker luchtgeluid van binnen naar buiten kan. Het systeem vervaardigd van PVC is daarom verzwaard met bariumsulfaat. De PVC hulpstukken hebben aangepaste wanddiktes en zijn uitgevoerd met rubberen manchetverbindingen, waardoor lijmen en lassen niet nodig is. DykaSono kan overigens wel met  lijmverbindingen worden aangesloten op bestaande PVC leidingsystemen.

Mineralen toegevoegd

Een andere belangrijke aanbieder van binnenrioleringssystemen is Wavin. Wavin claimt met haar Wavin AS systeem over het meest geluidsarme kunststof afvoersysteem te beschikken dat op de Nederlandse markt wordt aangeboden. Het systeem heeft meestal geen extra geluidsisolatie nodig om te voldoen aan de eisen van NEN 5076 ‘Installatiegeluid in woningen’. Wavin AS leidingen zijn te gebruiken als toestelleidingen, verzamelleidingen, standleidingen, beluchtingsleidingen en regenwaterafvoerleidingen. Wavin AS is gemaakt van Astolan, polypropyleen dat met mineralen is verzwaard. De extra dikke wand en de hoge soortelijke massa resulteren in een geluidarm systeem dat volledig recyclebaar is. Koppelingen bij het Wavin AS-systeem worden gemaakt door middel van steekverbindingen met manchetten. De hulpstukken zijn doorgaans van het mof/spietype, zodat snel een combinatie van meerdere hulpstukken kan worden gemaakt. Per verdieping of per buislengte wordt een steekmof met integrale expansiecompensator gemonteerd. Deze mof voorziet automatisch in de vereiste expansieruimte en zorgt tegelijkertijd voor ontkoppeling van het geluid.

Geberit gaat de strijd tegen stromingsgeluid aan met Geberit Silent db20. Het systeem voldoet aan de bestaande eisen voor de geluidsisolatie. Ook Geberit verzwaart zijn kunststof met mineralen. Ook Geberit heeft dus de oplossing gezocht in verhoging van de massa. De mineralen geven buizen en fittingen een hoger gewicht. De trillingen en daarmee het geluid, worden zo op een effectieve manier verminderd. Geluidsisolerende ribbels in de contactzones zorgen voor nog minder geluidstrillingen. De beugels voor de wandbevestiging ontkoppelen het systeem akoestisch van wand en plafond en voorkomen zo de overdracht van contactgeluid.

Drinkwaterleidingen

Niet alleen stromingsgeluid in binnenriolering kan storend werken, ook drinkwaterleidingen kunnen door optredende drukverschillen de nodige overlast opleveren. Uponor heeft diverse producten in haar assortiment met geluidsisolerende kenmerken. Uponor is in de markt vooral bekend door haar meerlagenleidingsysteem. De leverancier benadrukt dat het systeem beantwoordt aan de bouwrichtlijnen, ook waar het de geluidsisolatie betreft. De zogeheten Quick&Easy PE-Xa lijn reduceert de overdracht van contactgeluid van de installatie naar de wandconstructie. Een  opvallend component in dit verband betreft de Uponor voorgemonteerde unit met geluidspontkoppeling. Deze is opgebouwd uit twee Uponor Q&E muurplaten gemonteerd op een montagebeugel met geluidsisolatieset. De muurplaten zijn vervaardigd uit EPDM (rubber). 

Gerelateerde artikelen