‘Goed gereedschap is onmisbaar’

Elke installateur zal het direct met de titel van dit artikel eens zijn. Een goed stuk gereedschap in de hand is een voorwaarde om een klus vlot tot een goed einde te brengen. Liever een merk of type dat wat duurder is, dan ‘aanrommelen’ met ondeugdelijke spullen.

Werktuigkundige installateurs en monteurs hebben hun bedrijfswagen of bus meestal tjokvol gereedschap. Liever iets te veel bij zich, dan dat ze mis grijpen. Over het algemeen zijn de bussen en gereedschapskoffers keurig op orde. Ook weer om te voorkomen dat ze mis grijpen of lang moeten zoeken. Omdat de meeste installateurs ongeveer wel dezelfde gereedschappen aan boord hebben, vroegen we: wat voor gereedschap is het laatst aangeschaft? En dan zijn de antwoorden zeer uiteenlopend! We sommen er een paar op.

Accu-perstang

CV-monteur Harry Wamels in Uden: “Een accu-perstang voor het persen van uponor perskoppelingen. Het merk? Klauke, die heb ik eens van een collega geleend en die lag prettig in de hand. Je komt uponor steeds vaker tegen. Het spaart veel tijd als je het vergelijkt met het maken van koperen leidingen, knelkoppelingen en koppelingen die je moet solderen. Hoewel dat ook wel weer z’n charme had. Bij de tang horen allerlei onderdelen, zoals verschillende persbekken voor water- en CV-systemen en twee speciale maten persbekken in de gas-plus uitvoering. Het geheel is verdeeld over twee koffers: een voor de tang zelf, de oplader en de persbekken. En eentje voor de buigveren, ontbramers, buissnijtang en buissnijder. Een mooie set, ik ben er blij mee. Kost wat, maar dan heb je ook wat.”

Afdichtringen

Peter Vergeer, sanitairbedrijf in Alkmaar: “Ik heb vorige week een set afdichtringen gekocht. Ik geloof dat er 125 onderdelen in zitten, netjes in een kunststof koffertje. Altijd handig om bij je te hebben als je een lekkende buis of kraan tegenkomt. Ik heb ze overal los in mijn bus liggen nu: een paar in het handschoenenkastje, in losse doosjes, onderin de gereedschapskist. Maar het komt vaak voor dat zo’n los exemplaar dan net niet de goede maat heeft. Nu maar eens een set in een koffer aangeschaft, ik denk dat dat heel prettig werkt. Er zitten allerlei afdichtingen in: rubberen hevelringen, schuimrubberen pakkingen, platte rubberafdichtingen, aluminium afdichtingen, kraanafdichtingen, borgringen, O-ringen. Ik grijp nooit meer mis!”

Inspectiecamera

Johan van der Meijden, installatiebedrijf Utrecht: “Een inspectiecamera. Als je regelmatig in kruipruimtes moet zijn, is zo’n apparaat eigenlijk onmisbaar. De camera heeft twee witte ledjes die je qua lichtsterkte kunt instellen. Het grappige is dat je er een spiegeltje, een magneetje of een haakje aan kunt bevestigen. Zo kun je dus om hoekjes kijken, gevallen schroefjes oppikken, of een draad, kabel of ander klein ding naar je toe trekken. Maar ik heb de camera nog maar net, en ben nog niet in de gelegenheid geweest om de hulpstukken te testen.”

Verlenghaspel

Installateur Erik Hannink uit Enschede noemt een verlenghaspel als zijn laatste aankoop. “Het is er een met een 40 meter kabel. Ik had er een van 25 meter, maar dan kom je soms toch net te kort. Dit exemplaar heeft klepjes over de stopcontacten die vanzelf dichtvallen. Wel nodig ook, want ik werk vaak in renovatie en daar is het altijd stoffig. Mijn oude haspel heb ik drie jaar gebruikt. Ik hoop dat deze wat langer meegaat. Ik verwacht eigenlijk van wel, want het is een professionele haspel voor industrieel gebruik. Die kan dus wel tegen een stootje.”

Gerelateerde artikelen