‘​Gloeilamp in de toekomst net zo efficiënt als ledverlichting’

Erik op 12 januari 2016 | 2 minuten leestijd
Gloeilampen en kooldraadlampen zijn op hun retour. De lampen verspreiden een aangenaam licht, maar zijn dermate energie-inefficiënt dat alternatieven zoals ledverlichting steeds meer op de voorgrond treden. Toch? Misschien niet. Wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology hebben gloeilampen ontwikkeld die energie recyclen en daardoor wellicht energie-efficiënter kunnen zijn dan ledverlichting.

Gloei- en kooldraadlampen produceren naast licht een hoop overtollige straling en warmte. Met andere woorden: een groot percentage van de energie die de lampen gebruiken, gaat verloren. Amerikaanse onderzoekers hebben nu een lamp ontwikkeld die deze overtollige warmte recyclet en als energie gebruikt.

De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar als het zijn volledige potentie bereikt, kan het energie-efficiënter zijn dan ledverlichting, claimen de wetenschappers.

Nieuw omhulsel

De truc zit hem in een nieuw ontwikkeld omhulsel van de traditionele filamenten. Deze constructie kaatst de energie, die anders verloren zou gaan, terug naar het filament. Het filament absorbeert de energie en straalt het vervolgens opnieuw uit. Om dit te realiseren, moesten de wetenschappers op zoek naar een materiaal dat licht doorlaat, maar de infraroodstraling terugkaatst. Ze belandden uiteindelijk bij fotonisch kristal.

Ledverlichting

Momenteel zijn de lampen nog niet zo energie-efficiënt als, bijvoorbeeld, ledverlichting. De Amerikaanse wetenschappers verwachten echter dat verder onderzoek hier wel toe zal leiden. Tot die tijd blijft ledverlichting de meest duurzame optie.

Gerelateerde artikelen