Glasvezelkabel heeft veel te bieden
Glasvezel is een uiterst dunne vezel van glas die in staat is data te versturen met de snelheid van het licht. Dit vindt plaats doordat een laser op extreem hoge snelheid aan- en uitgaat, zodat er digitale gegevens worden doorgezonden. Dit proces lijkt in feite op morse, maar in het geval van de glasvezelkabel gaat het om enen en nullen.
Glasvezelbekabeling heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de traditionele koperen lijnen. Zo biedt de glasvezelkabel een hoge bandbreedte en een lage demping. Daarnaast is deze technologie ruimtebesparend en niet gevoelig voor elektromagnetische storing. Deze gunstige eigenschappen maken de glasvezelkabel een aantrekkelijke optie, óók voor de utiliteitsbouw.
Geen nieuwe techniek
Hoewel glasvezelbekabeling pas relatief recent aan een opmars is begonnen, is de basis van de glasvezeltechnologie bepaald niet nieuw. Al in 1835 vond Samuel Morse de morse-code uit. Bij deze manier van communiceren werkte men met een telegraaftoestel. Dit apparaat had genoeg aan twee draden en twee wel heel eenvoudige standen: uit of aan. De morsetechnologie werd later ook toegepast voor de marine; hierbij werd licht gebruikt voor de signalen.
Natuurlijk heeft de techniek sindsdien niet stilgestaan. Inmiddels kunnen glasvezelnetwerken worden gecreëerd die uiterst betrouwbaar en razendsnel zijn. Dergelijke netwerken kunnen veel data aan: ethernet, telecom en video bijvoorbeeld. In combinatie met de al eerder genoemde ongevoeligheid voor elektromagnetische straling, staat glasvezelkabel garant voor een betrouwbare verbinding.
Andere vormen van werken
Ook de utiliteitsbouw heeft de nodige ontwikkelingen doorgemaakt. Kantoren, fabrieken, opslagloodsen, zorginstellingen, nuts- of recreatievoorzieningen – het is allemaal utiliteitsbouw en het is allemaal veranderd. De opkomst van netwerken, internet en daarmee onder andere e-mail, hebben voor enorme omwentelingen gezorgd. Zo hoeven medewerkers van een organisatie fysiek niet meer op dezelfde locatie te zijn om nauw met elkaar samen te kunnen werken.
Gasvezelkabel tot aan het bureau
Als het gaat om glasvezelbekabeling, is er naast ‘fibre to the home’ en fibre to the curb’ ook de mogelijkheid van ‘fiber to the desk’. Bij ‘glasvezel tot aan het bureau’ worden de interne netwerken in organisaties ‘verglaasd’, wat veel voordelen biedt. Na 100 meter zijn versterkers bijvoorbeeld niet meer nodig en alle kabels kunnen in één keer naar de server worden gelegd. Met maar één serverruimte en geen routers onderweg, wordt het netwerkmanagement met glasvezelbekabeling eenvoudiger. In de utiliteitsbouw betekent dit dat de aanleg financieel gezien aantrekkelijk is en ook de energiekosten zullen afnemen. De netwerkstabiliteit neemt toe en door de directe verbinding van individuele pc’s met de server gaat de netwerksnelheid omhoog.
Nu al zijn glasvezelnetwerken veel sneller dan de ‘ouderwetse’ kopernetwerken. En aangezien de ontwikkelingen op het gebied van de glasvezelkabel nog volop gaande zijn, biedt dit voor de utiliteitsbouw van de toekomst zeker de nodige mogelijkheden. Ontwikkelingen die ook voor u als elektro-professional interessant kunnen zijn.