Glastuinbouw kan veel meer gebruik maken van het beschikbaar potentieel geothermie

Erik op 11 juli 2018 | 3 minuten leestijd
In de energietransitie neemt geothermie een prominente plaats in voor de glastuinbouwsector. De geplande vijftig geothermieprojecten in de glastuinbouwsector in 2030 is volgens experts aan de voorzichtige kant. Volgens de geothermiesector zelf is veel meer mogelijk en kan de glastuinbouwsector al eerder dan in 2040 klimaatneutraal zijn.

In het klimaatakkoord streeft de glastuinbouw naar een CO2-uitstoot van 2,2 Mton CO2 op jaarbasis in 2030. Ter vergelijking: de huidige uitstoot, ligt op 5,6 Mton.  De reductie zou vooral moeten komen van geothermie voor de verwarming van de kassen. De sectortafel landbouw en landgebruik mikt voor 2030 op ’35 succesvolle nieuwe’ geothermieprojecten, bovenop de 17 bestaande projecten. Dat brengt het totaal op 52 projecten in 2030, iets minder dan 16 PJ uit geothermie voor de glastuinbouw.

Lager dan in masterplan

Opvallend is dat dit getal bijna de helft lager is dan wordt genoemd in het masterplan dat opgesteld is door Energie Beheer Nederland (EBN) en samen met de aardwarmtesector is ontwikkeld. In het masterplan wordt voor de glastuinbouw in 2030 een energieopbrengst van 30 PJ haalbaar geacht. Samen met 20 PJ in de gebouwde omgeving zou in totaal zelfs 50 PJ aan geothermiewarmte mogelijk zijn. Ook opmerkelijk: de sectortafel gebouwde omgeving onder leiding van Diederik Samsom acht het getal van 50 PJ wél als haalbare ambitie. Hoewel in dat akkoord niet de onderverdeling wordt gemaakt, is het daarbij volgens Frank Schoof, voorzitter van het Platform Geothermiewel, wel degelijk de bedoeling dat  30 PJ door de glastuinbouwsector wordt gerealiseerd. ‘De ambitie van 50PJ is er volgens hem nog steeds maar er liggen geen concrete projecten onder.

De Dutch Association Geothermal Operators (DAGO) noemt de ambitie van de glastuinders ‘behoudend. De organisatie stelt dat er op dit moment al vijf nieuwe projecten zijn die zo goed als afgerond zijn. Deze geothermische bronnen gaan volgend jaar al produceren. Dat brengt het totaal op 22 projecten. Daarna zou dat aantal dus gedurende tien jaar met ongeveer drie projecten per jaar groeien. Dat kan ambitieuzer stelt DAGO die ook betrokken was bij het masterplan.

Extra CO2

Gebruik van geothermie in de glastuinbouw kent naast voordelen ook nadelen. In kassen wordt ter bevordering van de teelt vaak extra CO2 ingebracht. Die CO2 wordt in veel gevallen zelf geproduceerd met een warmteketel of een WKK-installatie op aardgas. Verwarming met aardwarmte elimineert deze CO2-bron. Daar is in het klimaatakkoord ook oog voor: de tafelonderhandelaars spreken namelijk af om in 2030 een volledige voorziening van CO2 aan de glastuinbouwsector mogelijk te maken van circa 2 Mton op jaarbasis. 

Gerelateerde artikelen