​Gezocht: vrouwen voor techniek!

Erik op 24 april 2015 | 3 minuten leestijd
Op scholen is al te merken dat meiden vaker voor technische profielen en opleidingen kiezen. Toch zijn vrouwen in technische beroepen nog steeds met een lantaarntje te zoeken. Om de vrouwen echt in de techniek aan het werk te krijgen, is er dus nog een slag te maken richting het bedrijfsleven.

Marloes Heijligers is calculator/werkvoorbereider bij Heijligers Installatietechniek BV in Zevenbergen. In november 2014 won Marloes de FemmeTech Award. De criteria die de jury van de FemmeTech hanteert, zijn stuk voor stuk punten waarmee bedrijven de instroom van vrouwen kunnen bevorderen. Om er een paar te noemen:

  • deelname aan Girlsday en beroepenvoorlichting aan meisjes
  • moeite doen om vrouwelijke stagiaires en sollicitanten te krijgen
  • vrouwvriendelijke bedrijfscultuur en omgangsvormen
  • flexibele werktijden en parttime aanstellingen mogelijk
  • aandacht voor opleiden en loopbaanontwikkeling van vrouwen
  • diversiteitsbeleid

Begin op de basisschool

Marloes vindt dat techniek al op de basisschool moet beginnen. “Niet een uurtje in de week ‘knutselen’, maar echt als onderdeel van het lesprogramma. Verder is het belangrijk om meiden al jong in contact te brengen met techniek. Het initiatief Girlsday is fantastisch! Maar denk ook aan de moeders, zij hebben veel invloed op keuzes voor vakken, profiel en de vervolgopleiding die de meiden later maken. Nodig meiden met hun moeders uit voor open dagen en zorg ervoor dat er op deze dagen vrouwelijke rolmodellen aanwezig zijn!”

Competenties benoemen

Marloes denkt ook dat technische bedrijven veel meer kunnen doen. “Pas vacatures aan en benoem bijvoorbeeld de competenties samenwerken, creativiteit en communicatie. Publiceer de vacatures ook op plekken/platforms waar vrouwen kijken. Ook kan een bedrijf zijn website aantrekkelijker voor vrouwen maken. Laat foto’s met vrouwelijke werknemers zien. Maak duidelijk dat het bedrijf méér doet, bijvoorbeeld voor de maatschappij. Dat spreekt vrouwen aan.”

Girlsday 2015

Marloes noemde Girlsday al. Aan de editie van 2015 – op 23 april – deden ruim 300 bedrijven mee, die samen zo’n 9.000 meiden tussen de 10 en 14 verwelkomden. Minister Jet Bussemaker verrichtte de opening en drukte haar gehoor vooral op het hart om deze dag maximaal te benutten. “De wereld ligt voor jullie open. Ga doen, ga ontdekken en misschien is er voor jullie wel een prachtige carrière in de techniek weggelegd.”

Gerelateerde artikelen