​Gevaarlijke verkeerssituaties voorkomen met een slimme fietsbel

Erik op 19 oktober 2016 | 2 minuten leestijd
Het Safe2Bike-project, gelanceerd door SAP Nederland en verzekeraar Interpolis, waarschuwt fietsers voor gevaarlijke situaties. Het laatste hulpmiddel dat zij hierbij hebben ingezet is een slimme fietsbel die gevaarlijke situatie en plekken kan herkennen door middel van het GPS-systeem.

De fietsbel, die in contact staat met de smartphone app in de rugzak van de fietser, houdt de GPS locatie bij, en maakt gebruik van een centrale database van gevaarlijke plekken dat gekoppeld is met de app. De bel geeft een geluids-, tril-, of lichtsignaal af bij het naderen van deze gevaarlijke punten. Ongeveer dertig meter voor het naderen van de gevaarlijke plek, zoals een druk kruispunt, wordt de fietser gewaarschuwd.

Verhogen verkeersveiligheid

De ontwikkelaars willen met de Safe2Bike app zorgen dat de fietser waakzamer en alerter wordt in het verkeer. Jaarlijks zijn er naar schatting 80.000 verkeerongelukken op de fiets en bijna 200 dodelijke fietsongevallen. Het project van Safe2Bike duurt acht weken en de verwachting is dat het een grote invloed gaat hebben op de verkeersveiligheid. 

In een later stadium wordt de Safe2Bike mogelijk uitgebreid met een spaarpuntensysteem om waardebonnen te winnen of een tracker om je fiets weer terug te vinden.

Gerelateerde artikelen