Geslaagde 24e Transformatordag

Erik op 24 september 2020 | 4 minuten leestijd
Het ging door gelukkig, en live nog wel. Natuurlijk was de vorm van de 24e Transformatordag in verband met corona aangepast. Zo kregen maar zeventig deelnemers toegang, waren de stoelen keurig op anderhalve meter uit elkaar geplaatst en kwamen de lezingen van de buitenlandse sprekers via een online verbinding de zaal binnen.

De Transformatordag wordt ieder jaar in september georganiseerd door CenTram, het DNV GL kenniscentrum voor Transformatoren, en de DNV GL Energy Academy. De dag is bedoeld voor deelnemers vanuit energieproductie-, transmissie- en distributiebedrijven, industrieën, railvervoerbedrijven, fabrikanten, dienstverleners en adviseurs. Het programma spitst zich toe op de ontwikkelingen die rondom transformatoren gaande zijn.

Innovaties en toepassingen

De transformator werd in de 19e eeuw uitgevonden en zorgt ervoor dat elektrisch vermogen bij elke gewenste spanning en met een minimaal verlies getransporteerd kan worden. De manier waarop we energie opwekken en verbruiken, is de laatste jaren sterk aan het veranderen. Dat brengt met zich mee dat het vakgebied constant in beweging is. Er worden nieuwe innovaties en toepassingen bedacht en er wordt altijd naar gestreefd om de transformator nog duurzamer, veiliger, efficiënter, en slimmer te maken.
Ook dit jaar stonden tal van die ontwikkelingen centraal op de Transformatordag. Het programma kwam tot stand via interactie met de sector, een feit dat onderstreept dat de jaarlijkse Transformatordag sterk leeft in de bedrijfstak. Er waren acht presentaties door experts, deels live, deels online.
De twee belangrijkste thema’s dit jaar waren:
– Innovatie door de levenscyclus. Hierbij was aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe componenten, materialen, toepassingen en meettechnieken, en de rol van standaardisering.
– Naar een slimme en duurzame toekomst. Dit thema speelde in op de vraag hoe transformatoren het net flexibeler en duurzamer maken.

Normen en normontwikkeling

Ook op componentniveau was er interessant nieuws. De deelnemers werden geïnformeerd over de nieuwste luchtkern-reactoren, droge plug-in verbindingen en regelbare distributietransformatoren voor het verbeteren van de netkwaliteit. Er was nieuws over nieuwe isolatiematerialen en de toepassing daarvan in real-life transformatoren, en over de recent ontwikkelde biologisch afbreekbare minerale olie. De laatste inzichten uit CIGRÉ publicaties over online olieanalyse werden gepresenteerd, met inbegrip van het hoe en waarom van een nauwkeuriger meting van de overzetverhouding. Daarnaast was er aandacht voor het belang van normen en normontwikkeling voor de sector. 

Netwerken

Zoals ieder jaar was er weer een Marktplaats waar bedrijven hun nieuwste producten, materialen, technieken en diensten presenteerden. De deelnemers konden zowel tijdens de lunch als in de pauze op Marktplaats terecht en maakten daar volop gebruik van. De Marktplaats bood naast informatie en de mogelijkheid om te netwerken en mensen live spreken. Dat laatste werd dankzij corona dit jaar misschien nog wel meer gewaardeerd dan tijdens de vorige edities.
Deelnemers, experts en organisatie waren het erover eens: de 24e Transformatordag op 17 september in het Fletcher hotel-restaurant in Doorwerth-Arnhem was een waardevol event.
Volgend jaar krijgt de Transformatordag een feestelijk tintje omdat het dan voor de 25e keer wordt georganiseerd. De organisatie roept mensen in de branche op om mee te denken over de invulling. Ideeën mogen naar academy.energy@dnvgl.com.

Gerelateerde artikelen