Genomineerden DOEN Energie[s]topper maken zich op voor finale

Erik op 10 maart 2016 | 3 minuten leestijd
​Donderdag maakt Stichting DOEN de winnaar van de DOEN Energie[s]topper competitie bekend, een nieuwe innovatiecompetitie op het gebied van energiebesparing. De winnaar wordt uit vijf finalisten gekozen die ruim 100 deelnemende teams achter zich laten. Het gaat om Nederlandse innovaties waarmee consumenten en bedrijven eenvoudig energie kunnen besparen. De finalisten maken kans op een bedrag van 100.000 euro waarmee ze hun product of dienst verder kunnen ontwikkelen.

Daphne Pit, programmamanager Duurzame Energie bij Stichting DOEN, kijkt uit naar de finale: “Wij hebben deze competitie in het leven geroepen om de energiebesparingssector aan te jagen. Het grote aantal inzendingen en de hoge kwaliteit ervan overtreft onze stoutste verwachtingen. Wij hopen dat DOEN hiermee ook na de finale op de kaart staat als open loket voor energiebesparingsinitiatieven.” Aanleiding voor de competitie is onderzoek van Ecorys over het Duurzame Energieprogramma van DOEN (2015) waaruit bleek dat innovatie op het gebied van energiebesparing achterblijft.

Finalisten

Het verwarmen van huizen kost veel energie. Finalisten SpeedComfort en Nerdalize hebben creatieve oplossingen voor het beter gebruiken van onze radiatoren en computers om onze huizen te verwarmen. SpeedComfort zorgt dat iedere huisbewoner zijn of haar radiatoren energiezuiniger kan maken. Hun eenvoudig te monteren radiatorventilator brengt warme lucht versneld in de ruimte, waardoor er minder energie nodig is om deze te verwarmen.

Nerdalize voorziet huishoudens van ‘gratis warmte’ door krachtige computerservers in de vorm van een verwarmingssysteem te plaatsen. Huishoudens besparen enerzijds energie en anderzijds neemt het aantal conventionele datacentra af, die veel energie verbruiken bij het koelingsproces.

Ook finalist Senergine zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat middels een technische innovatie die met geluid warmte maakt. Door geluidsgolven wordt lokaal hoge of lage druk gecreëerd, waarmee warmte of koude wordt geproduceerd.

PowerWindow wil het grote glazen oppervlak van onze bebouwde omgeving slimmer maken door opwek-en besparingsmogelijkheden in ramen te integreren. De ramen vangen zonlicht op en zetten dit om naar elektriciteit. De ruiten kunnen bovendien in donkere tinten worden geproduceerd, waardoor zonlicht wordt tegengehouden en gebouwen minder gekoeld hoeven worden. Eén van de uitdagingen van energiebesparing is een cultuuromslag bewerkstelligen. 

Finalist EnergyParty richt zich met een variant van de welbekende Tupperware-party op het omzetten van goede bedoelingen naar concrete besparingsacties. Spelenderwijs geven zij woningeigenaren inzicht in de mogelijkheden om hun energieverbruik te verlagen. Daarbij wordt bijvoorbeeld het energieverbruik van buren met elkaar vergeleken.