Generatie Y hoeft niet perse een nieuwe keuken

Casper op 10 april 2014 | 3 minuten leestijd
Onze huizen zijn nog maar net geïntroduceerd met domotica en home automation, maar ik vind het nu al vervelend als mijn huisgenoot de lampen in de woonkamer uitzet als hij niet thuis is, niet wetende dat ik dat wel ben.

Ongeveer een jaar geleden kwam de startup SmartThings met hun kickstarter campagne. Een van de eerste goedkope en makkelijk te gebruiken home automation pakketten, het pakket bevatte een grote hoeveelheid aan sensoren, slimme stopcontacten en gps dongels. Daarna is home automation snel richting de mainstream gegaan.

Nieuwe Start-ups

Een grote hoeveelheid nieuwe startups zijn gelanceerd, en er komen er steeds meer bij. Grote bedrijven als Philips, Google en GE staan in de rij om de succesvolle startups over te nemen.

Maar waarom? Volgens het in 2013 uitgevoerde onderzoek ‘Better homes and Gardens Real Estate’ komt dit door de millenniumgeneratie, ook wel generatie Y(18t/m35 jaar). “Generatie Y zijn digitale autochtonen en ze willen dat hun huis dit ook uitstraalt. 41 procent van de ondervraagde geven aan liever op te scheppen  over geavanceerde domotica systemen in hun huis dan over een nieuwe keuken.”

70 procent van de ondervraagde gaven aan een huis te willen dat is uitgerust met geavanceerde technologische mogelijkheden. En dit is geen niche doelgroep, generatie Y is over 10 jaar 75 procent van de beroepsbevolking.

Interessant

Het ‘Better homes and Gardens Real Estate’ onderzoek gaf makelaars een aantal voorbeelden van home automation oplossingen die voor het laatste zetje kunnen zorgen bij het verkopen van een woning, oplossingen die de woning interessant maken voor generatie Y.

De deurbel is een veel terugkomend product in home automation. De meest uitgebreide modellen zijn uitgerust met een camera en wifi verbinden. Zo kan er, als er iemand aanbelt, een live video beeld op een smartphone worden getoond. Ook als er niemand thuis is. Zo kan de huiseigenaar toch ‘antwoorden’ en eventueel laten weten wanneer hij wel thuis is.

Slimme sloten, het beveiligen van het huis wordt al honderden jaren gedaan door het toepassen van sloten. Met de opkomst van home automation hoeft dat straks misschien niet meer. De slimme sloten kunnen van een afstand via een app geopend worden, of als een telefoon met toegang tot het huis in de buurt komt, de deur automatisch van het slot halen. Deze sloten zijn ontworpen met huisverhuurders en nieuwe platformen als Airbnb in gedachten. Zo kan er via de app toegang worden verlenen en geweigerd wanneer nodig.