​Gemeente Groningen neemt legionella serieus

Erik op 30 maart 2016 | 3 minuten leestijd
De gemeente Groningen telt drie zwembaden en een sportcentrum. Voor deze locaties gelden strenge regels op het gebied van legionella. “Jaarlijks komen hier 1 miljoen bezoekers, die willen risicoloos kunnen sporten”, aldus Frans Elderman, Planner & coördinator van de TD van de WSR van de gemeente Groningen.

Namens de gemeente Groningen, beheert en exploiteert de Werkmaatschappij Sport & Recreatie (WSR) de drie zwembaden en het sportcentrum. “Toen in 2008 een inspectie werd uitgevoerd op legionellabeheer bij één van onze locaties, hebben we besloten een compleet nieuwe start te maken met het aanscherpen van onze legionella risicoanalyse en beheersplannen voor alle locaties”, vertelt Elderman. De reden laat zich deels raden: “Een adequaat legionellabeleid is verplicht voor zwembaden en sporthallen. Zo moeten we een risicoanalyse en een beheersplan op laten stellen door een gecertificeerd bedrijf. In onze situatie geldt dit voor zowel de drinkwater-, als de zwembadinstallatie. Daarnaast moet je deze plannen vanzelfsprekend uitvoeren, dus deels doen we dit vanwege wetgeving. Tegelijkertijd nemen we onze verantwoordelijkheid serieus als het om legionella gaat. Wij willen onze bezoekers en medewerkers beschermen en 100% garantie geven. Op deze manier doen we dat en laten we andere gemeenten zien hoe je deze problematiek kunt oplossen.”

Koeltoren

Om de gemeente Groningen hierbij te ondersteunen, werd een beroep gedaan op de kennis van Blygold. “Naast het opstellen van een eenmalige legionella risicoanalyse en beheersplan voor de zwembad- en de drinkwaterinstallaties van alle locaties, voeren zij nu elk jaar een keerklepcontrole uit, ook weer op alle locaties. Daarnaast hebben ze alle natte koeltorens chemisch technisch gereinigd.” Elderman legt uit dat juist in een koeltoren, waarbij water wordt verneveld, zo’n legionellabacterie zich relatief eenvoudig verspreidt over de omgeving. “Door het plaatsen van een aantal preventieve AOT-Aqua+’s, houden we de legionellabacterie buiten de deur.”

Legionella-vrij!

Gevraagd naar het resultaat, zegt Elderman blij: “We zijn legionella-vrij! Ook in de koeltorens. En dat nu al een langere periode. Onze zwembaden, douches en drinkpunten zijn 100% veilig, daar gaat het om.” Om in deze status de noodzakelijke continuïteit te brengen, is naast de ondersteuning van Blygold, ook een aparte medewerker aangesteld. “Deze is primair verantwoordelijk voor het totale legionellabeheer op alle locaties. Vanzelfsprekend zijn alle medewerkers van de TD in staat om deze werkzaamheden over te nemen, indien nodig.”

Gerelateerde artikelen