Geluidseis warmtepomp leidt tot hogere bouwkosten

Erik op 27 mei 2019 | 3 minuten leestijd
De nieuwe geluidseisen voor warmtepompen die straks tegelijk met de nieuwe bouweisen voor BENG gaan gelden, brengen een verhoging van de bouwkosten mee. In de nieuwbouw gaat het om een bedrag tussen de 3,1 en 7,7 miljoen euro per jaar, in de bestaande bouw kunnen de kosten tot bijna 40 miljoen euro oplopen.

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken beloofde het vorig jaar juli al. Zij zou met geluidseisen komen voor de buitenunits van warmtepompen. Welnu, de eisen zijn er. Warmtepompen mogen buitenshuis een geluidsniveau van maximaal 40 decibel halen. Deze week stuurde de minister de wijziging van het Bouwbesluit die dat mogelijk moet maken naar de Tweede Kamer. Maar de geluidseis heeft wel een prijs. Sira Consulting heeft voor het ministerie uitgerekend dat door invoering van de geluidseis de bouwkosten structureel met een bedrag van 22 tot 47 miljoen euro per jaar kunnen oplopen.

Koeling

Nu Nederland alles in het werk stelt om van het aardgas af te komen, zetten beleidmakers en ontwerpers massaal in op de toepassing van warmtepompen. Het grote nadeel is echter het geluid dat een warmtepomp produceert, zeker als die pomp ook in de zomer aanstaat om voor koelte te zorgen. Daarom beloofde minister Ollongren afgelopen zomer om paal en perk te stellen aan het geluid dat zo’n apparaat mag maken. Dat geluidsniveau mag nu maximaal 40 decibel zijn op de perceelgrens, of, in het geval van appartementengebouwen, het te openen deur of raam van de buren. De regel is geschreven met de warmtepomp in gedachten, maar geldt ook voor airco’s en andere apparaten die bedoeld zijn om woningen te verwarmen of te koelen.

Buitendeel

Warmtepompen hebben, net als airco’s, vaak een buitendeel. In dit geval is het buitendeel op het dak geplaatst, nabij de tuin van de buren. Op dit moment voldoet het gros van de warmtepompen niet aan de geluidsnormen. Dat betekent dat er veelal met een geluiddempende omkasting zal moeten worden gewerkt. De prijzen voor die omkasting variëren sterk. De goedkoopste omkastingen zijn voor 750 euro verkrijgbaar, maar er zijn ook systemen die bijna 4.000 euro kosten. De duurste variant zal waarschijnlijk niet worden toegepast bij individuele warmtepompen.

Met name in de bestaande bouw brengt de toepassing van warmtepompen extra kosten met zich mee, grofweg tussen de 20 en 40 miljoen euro per jaar. Maar BZK gaat ervan uit dat de groei van de vraag naar warmtepompen ertoe zal leiden dat steeds meer warmtepompen zonder speciale maatregelen al voldoen aan de gestelde geluidseisen.

BENG-eisen

De nieuwe geluidsnorm wordt van kracht op het moment dat ook de nieuwe bouweisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG) van kracht worden. Dat zou oorspronkelijk op 1 januari 2020 zijn, maar is uitgesteld. Een nieuwe datum moet komende maand bekend worden gemaakt. Behalve eisen aan het geluidsniveau van ‘buiten opgestelde installaties voor koude- of warmteopwekking’, zoals in de wijzigingen van het Bouwbesluit staat, worden er ook regels opgesteld voor het gebruik van purschuim voor isolatie en de veiligheid op bouwterreinen.

Gerelateerde artikelen