De beschikbare bouwgrond in centrumsteden zoals Amsterdam neemt af. Wat overblijft zijn locaties die op het eerste gezicht minder geschikt zijn voor woningbouw, zoals vlak langs de rijksweg A10, of aan de noordzijde van het IJ, vlak tegenover het industrieterrein Westpoort. Locaties die vanwege de optredende geluidbelastingen zich minder goed lenen voor het gebruik van een woning. Zo ook bij woontoren State. Er zijn echter goede, realiseerbare oplossingen om toch op deze locaties te bouwen. Door middel van een zogeheten stille zijde, ook wel geluidluwe gevel genoemd, kan aan de eisen voldaan worden.
Geluidluwe gevel
“Uniek aan woontoren State is dat de geluidluwe gevel gevormd wordt door een deel van de gevel dat afgeschermd is”, vertelt Jan Hardlooper, adviseur akoestiek bij Buro Bouwfysica. “In het voortraject van de vergunningsaanvraag was dit nog een uitzondering op de hoofdregel. Die regel stelt dat de gehele zijde van een woning geluidluw moet zijn. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam haar beleid, mede vanwege de uitvoeringspraktijk bij projecten als State, zodanig gewijzigd dat een stille zijde kan worden gerealiseerd door een deel van de gevel af te schermen. Op één voorwaarde! In dat deel van de gevel moet een te openen deel zitten dat voldoende capaciteit heeft om de ruimte daarachter te spuien volgens de eisen van het Bouwbesluit. Het gebruik van geluiddempende muurroosters komt hierbij op de voorgrond.”
Vergelijkende studie
De roosters moeten niet alleen een hoge geluidwering hebben, maar ook een hoge luchtdoorlaat. “Spuien zonder in te boeten op akoestisch comfort dus”, vult Edwin Pelkman aan, projectadviseur bij Duco. “Een geluidluwe buitenruimte was niet verplicht, een geluidluwe gevel was dat wel. Omdat een dove gevel niet vereist is konden verschillende alternatieven met elkaar worden vergeleken.” Adam Smit en Joris Deur van ZZDP Architecten vullen aan: “Akoestische muurroosters kregen de grote voorkeur boven traditionele oplossingen zoals afgeschermde balkons of gebouwgebonden geluidsschermen. We verkozen om hoogwaardig metselwerk in de vlakke gevel op te nemen. Het element Amsterdamse School vinden we terug in dat metselwerk, verticaal opgebouwd in de plint en tussen de ramen verdeeld in verspringende horizontale stroken. De roosters zijn opgenomen in de gevels die aan de loggia’s grenzen.”
Geluiddempend inbouw muurrooster
“De keuze voor het rooster ging uit naar Duco Acoustic Panel 300”, gaat Hardlooper verder. “De ruimten achter de roosters moeten via het rooster kunnen worden gespuid (3 l/s.m2 vloeroppervlak). De vereiste geluidreductie van het rooster dient minimaal 13 dB voor het railverkeerslawaai spectrum te bedragen. De 131 Duco Acoustic Panel 300 roosters hebben door hun zware uitvoering een hoge dempingswaarde van maar liefst 17dB. We zijn uitermate tevreden over het resultaat. Nadien werden akoestische tests uitgevoerd op de geluidwering van de gevel, met geopende en gesloten deur achter het rooster. Het meetresultaat stemt overeen met onze berekeningen. De benodigd geluidsreducties zijn gerealiseerd én de bewoners kunnen spuien en ventileren zonder hoge geluidniveaus”, besluit een tevreden Hardlooper.