​Geef groen door met Opa en Oma Zon

Casper op 13 januari 2016 | 3 minuten leestijd
Een mooi duurzaam idee: grootouders die een zonnepaneel voor hun kleinkinderen kopen, waarna de kleinkinderen 15 jaar lang een vast bedrag als rendement krijgen uitgekeerd. Opa en Oma Zon heet dit groene idee. “Iedereen vindt het top”, zegt initiatiefneemster Gaby Koenders.

Koenders krijgt enorm veel positieve reacties op haar idee. Ze bedacht het plan omdat ze zonne-energie een mooie en duurzame oplossing vindt. “De generatie die nu grootouders zijn, hebben de welvaart in de loop van de jaren zien toenemen en ze beseffen dat de huidige energiebronnen eindig zijn. Zij zien het nut van investeren in duurzame energie voor de toekomst en geven met dit initiatief een uniek cadeau aan hun kleinkinderen. Dat is de boodschap: wek groene energie op en ga goed met onze aarde om.”

486 PV-panelen

De gemeente Bronckhorst fungeert als pilotproject. Koenders: “Ze waren direct enthousiast. We mogen 486 zonnepanelen laten plaatsen, die met het Opa en Oma Zon-idee gefinancierd worden. Dat betekent dat grootouders voor minimaal 300 euro (meer mag ook) een zonnepaneel leasen. De stichting keert vervolgens 15 jaar lang een vast bedrag uit aan het kleinkind. Ik ben heel blij dat we een pand hebben dat als voorbeeld kan dienen. Ik ben nu druk met de voorbereidingen en het verwerken van alle aanmeldingen, maar ik verwacht dat de panelen in het voorjaar daadwerkelijk geïnstalleerd worden.”

Solar Edge

De beoogde installateur voor het project is Kremer. Op basis van het bestek schreven zij een offerte en er werd contact gelegd. Dat klikte. Bram Aaldering van Kremer heeft meegedacht en geadviseerd, niet alleen qua techniek maar ook over het ‘vermarkten’ van het idee. “We wilden ons graag aan deze klant verbinden, omdat wij duurzaamheid heel belangrijk vinden. In de offerte zijn we direct uitgegaan van een Solar Edge systeem en daarbij willen we geïntegreerde panelen met optimizers gaan installeren. Dat betekent dat de opbrengst groter is dan met een stringomvormer en dat er per paneel individueel op afstand gemonitord kan worden wat de opbrengst is. Door het toepassen van dit systeem is het onderhoud voor een groot deel op afstand uit te voeren en daarmee voordeliger, wat het rendement ten goede komt.”

Kremer installeert wekelijks een flink aantal zonnepanelen. Toch is dit wel iets bijzonders, zegt Aaldering. “Het gaat om het uitdragen van duurzaamheid en bewustwording, en dat vinden we belangrijk. Opa en Oma Zon begint met één project, gemeentehuis Bronckhorst, maar het is zo’n mooi idee dat ik verwacht dat er nog veel meer projecten gaan volgen. Er zijn nog zoveel daken onbenut in Nederland!”

Spin-offs

Koenders hoort regelmatig dat er spin-offs zijn bedacht naar aanleiding van Opa en Oma Zon. Zo heeft een groep ouders de zonnepanelen op de dak van een school gefinancierd. “Dat is precies de bedoeling”, besluit Koenders.