Gebruikt jouw klant veel beeldschermen, kies de juiste verlichting

Erik op 19 september 2017 | 2 minuten leestijd
Op elk kantoor wordt veelvuldig met computer gewerkt. Dagelijks zitten werknemers uren achter hun computer. Dan kan je maar beter goede verlichting hebben, is de gedachte geweest van Osram bij het ontwikkelen van Apollon, een veelzijdig led-armatuur dat geschikt is voor werkplekken met beeldschermen.

“De armaturen zien eruit als homogene ‘lichtvensters’ en kunnen worden gecombineerd tot één groot lichtplafond”, legt Osram het product uit. Ten opzichte van het voorgaande model, is de lichtstroom met 15 procent verhoogd tot 4.000 lumen. Deze aanpassing moet bijdrage aan meer duurzaamheid en dient het als een efficiënte en zuinige vervanging voor niet alleen 3-lamps, maar ook 4-lamps armaturen met antiverblindingslamellen. In de laatste plaats omdat dankzij de hoge lichtstroom er minder armaturen per ruimte nodig zijn om aan de norm van voldoende verlichting te voldoen. Osram: “Door de bijzonder gelijkmatige lichtverdeling worden verblinding door reflectie, sterke licht-donkercontrasten en schaduwvorming tot een minimum beperkt.”

Verschillende plekken toepasbaar

Apollon is op veel verschillende manieren toepasbaar: als vierkant inbouwarmatuur voor systeemplafonds, als opbouwarmatuur of voor pendelmontage gebruikt. Osram wil graag bewust inspelen op de toepassingen in kantoren en openbare gebouwen met beeldschermen, maar ook foyers en andere openbare ruimtes voldoen aan de eisen. “Een bijzonder kenmerk is het absoluut homogene lichtoppervlak zonder zichtbare lichtpunten. Aan het plafond zien de armaturen eruit als ‘lichtvensters’ en bieden ze de gebruiker een grote verscheidenheid aan ontwerpmogelijkheden.”

Installatie van de armaturen

Het nieuwe product is plat door de voorschakelapparaat die in het armatuur geïntegreerd is. Storende groeven komen niet voor bij de Apollon doordat het witte kunststof is aangebracht door spuitgieten. Fijn voor de installateur is dat het armatuur direct kan worden vervangen en herbekabeling niet nodig is. “. Door de geïntegreerde, ruime aansluitbox zijn een snelle installatie en bij alle varianten een doorvoerbedrading tot een draaddoorsnede van 2,5 mm mogelijk.”

Gerelateerde artikelen