​‘Gebruiksvriendelijke technologie leidt tot energiebesparend gedrag’

Casper op 4 mei 2016 | 2 minuten leestijd
Bewoners zijn bereid om hun energieverbruik en –gedrag blijvend te veranderen, mits zij gebruik kunnen maken van goede en gebruiksvriendelijke technologie die hierin ondersteund. Dit is de conclusie van een onderzoek van Charlotte Kobus, promovendus aan de TU Delft.

Het onderzoek wijst uit dat bewoners die gebruik maken van systemen die feedback geven op hun energieverbruik, op de lange termijn beduidend meer energie besparen. De gebruiksvriendelijkheid (gemakkelijk te bedienen en interpreteren) van dergelijke systemen is daarom essentieel.

Dit is de eerste veldstudie die op grote schaal en over lange tijd de gedragsverandering (en de effecten daarvan) van consumenten op het gebied van energiebesparing heeft onderzocht. Daarnaast biedt het onderzoek praktische ontwerprichtlijnen voor slimme energietechnologie.

Vraag en aanbod

Kobus stelt daarnaast dat het belangrijk is dat vraag en aanbod van energie beter op elkaar aansluiten. Op die manier wordt duurzaam opgewekte energie beter benut. Zo werden deelnemers van de veldstudie gevraagd om alleen te wassen als de zon schijnt. Ze kregen daarom een slimme wasmachine, die automatisch begint te draaien wanneer de zon schijnt. Op de display van de wasmachine konden gebruikers bijvoorbeeld feedback zien over hun energieverbruik. Uit een vergelijkend onderzoek bleek dat de bewoners met slimme wasmachine vaker tijdens zonuren de was deden.

Enexis

Kobus voerde het veldonderzoek uit in samenwerking met Enexis. Ruim 240 huishoudens kregen twee jaar lang de beschikking over een dynamisch elektriciteitstarief, zonnepanelen, een slimme meter, een display en een slimme wasmachine.