Gastartikel: Zonnecollectoren breed inzetbaar

Erik op 7 mei 2013 | 3 minuten leestijd

Zonnecollectoren worden vaak verward met zonnepanelen. Over deze panelen hoor je de laatste tijd veel. Ze wekken elektriciteit op. Over zonnecollectoren hoor je, door alle publiciteit over de panelen, wat minder. Dit betekent niet dat ze minder interessant zijn. Integendeel. Zo wekken zonnecollectoren per vierkante meter wel tot 4 keer zoveel duurzame energie op dan panelen. 

Daarnaast zijn zonnecollectoren breed inzetbaar. De meeste kennen de zonnecollector van de standaard zonneboiler systemen waarbij glycol of water door de collector stroomt en via een verwarmingsspiraal in een boilervat zijn warmte aan het tapwater in de boiler afgeeft.
 
Er zijn echter vele andere soorten collectoren en toepassingen. Bijvoorbeeld waarbij direct lucht wordt verwarmd. Deze verwarmde lucht kan direct in de woning worden ingebracht. Deze manier van verwarmen is vooral geschikt om op een duurzame manier een vakantiewoning warm en/of vorstvrij te houden en bespaart stookkosten. Ook zijn deze collectoren goed te gebruiken in combinatie met luchtverwarmingssystemen of voor droogprocessen. En voor wie nog een stapje verder wil, zijn er hybride collectoren, die zowel warme lucht als warm tapwater kunnen maken, dus naast het duurzaam verwarmen van de woning, wordt ook tapwater met de zon verwarmd.
 
Lucht (voor)verwarming door zonnecollectoren kan op grote schaal toegepast worden voor bedrijfs- of fabriekshallen of vliegtuighangars. Hierdoor wordt verticaal vóór de muur op kleine afstand een tweede façade op de muur bevestigd van een speciale collectorplaatmateriaal. In de ruimte die ontstaat wordt lucht doorgeleid, die door de zon via de collector wordt (voor)verwarmd. Een collector kan vaak in verschillende kleuren worden uitgevoerd zodat het mooi in het ontwerp van het gebouw kan passen. 
 
Bij zonnecollectoren denken we in eerste instantie aan warmte. Maar wist u dat u met warmte ook koude kunt maken? Het klinkt misschien vreemd maar het kan. Met de juiste collectoren, die vervolgens met hun warmte een adsorptie- of absorptie koelmachine aandrijven. En het mooie is hoe harder de zon schijnt, hoe meer koeling we nodig hebben. Juist dan werken deze systemen het best.
 
Het wordt dus tijd dat Nederland meer aandacht gaat geven een het gebruik van zonnewarmte.
De toepassingsmogelijkheden zijn legio. Meer dan 50% van alle fossiele energie die we met elkaar gebruiken gaat naar het maken van warmte. Willen we echt een stap maken in de verduurzaming van ons energie gebruik, dan zullen we meer zonnewarmte moeten gaan gebruiken. De middelen zijn er, we moeten het nu alleen nog doen.
 
Over deze Gastauteur:
Marcel Cloosterman is voorzitter van de warmtesectie van Holland Solar en directeur van het bedrijf Ik ben Ra (www.ikbenra.nl). Hij heeft veel kennis van zonnewarmtesystemen en de toepassing daarvan. Daarnaast is hij binnen Holland Solar, de branche vereniging van zonne-energie bedrijven, verantwoordelijk voor de zonthermische sectie.

Gerelateerde artikelen