​Gas op termijn niet meer in woning

Erik op 18 februari 2016 | 3 minuten leestijd
Liander, de grootste netbeheerder van Nederland, voorziet in de nabije toekomst een afname van het gas gebruik. Het bedrijf geeft aan dat Cv-ketel, geiser en gasfornuis op termijn volledig verdwijnen uit huizen. Liander is zodoende staat daarom in dubio of het oude gasleidingen nog wel moeten vervangen. Liander is verantwoordelijk voor het gas- en stroomnet en telt 5,6 miljoen klanten.

Directeur asset management bij Liander, Daan Schut, heeft een hard hoofd in het lang aanblijven van gasleidingen tot aan de woning. ,”Als we van de uitstoot van CO2 af willen, zoals afgesproken tijdens het klimaatakkoord in Parijs, dan hebben we nu als maatschappij de keuze,” laat Schut weten aan het AD. “Nu de gasleidingen in de grond verouderd zijn en grofweg tussen 2020 en 2040 moeten worden vervangen, moet je nu kiezen wat je wilt. Wij starten met een lobby mensen hiervan bewust te maken.”

Restwarmte

Volgens Schut kunnen huizen in de toekomst worden verwarmd door warmtenetten in de regio. Bij deze netten wordt restwarmte van bijvoorbeeld bedrijven en afvalcentrales gebruikt voor het verwarmen van huizen. Daarnaast zijn aardwarmte, warmtepompen en warmte- en koudeopslag alternatieve voor het verwarmen van huizen.

Stroomnet nog niet klaar

Volgens Liander moet het stroomnet wel worden aangepast op de toekomstige aanpassing. Dat is momenteel nog niet klaar voor een afsluiting van de gasleidingen. Het afsluiten van het gasnet voor huizen zal een dure operatie worden, vertelt Schut aan het AD. “Want hoe meer mensen van het gasnet afgaan, des te hoger de kosten voor degenen die erop blijven zitten.” De aanpassing zal miljarden gaan kosten.

Oud net

Momenteel beschikt Nederland over een gasnet van 135.000 kilometer waarop zeven miljoen huishoudens zijn aangesloten. Ons land heeft de leidingen aangelegd tussen 1960 en 1990 en de gemiddelde levensduur van het netwerk 45 jaar waardoor rond deze tijd de bedrijven op een t-splitsing staan: vervangen of verwijderen. Eind 2040 moet ruim 6000 kilometer aan pijplijn zijn vervangen omdat deze verouderd en breukgevoelig zijn en gemaakt van grijs gietijzer en asbest.

Vervangen zinvol?

In een eerder stadium trok Autoriteit Consument en Markt al aan de bel omdat volgens hen veertig procent van alle storingen in de gastoevoer ontstaat door een verouderd net. Ook minister Henk Kamp van Economische zaken vraagt zich af of vervangen van de huidige pijpleidingen nog wel zinvol is of dat het tijd is voor alternatieven.

Gerelateerde artikelen