‘Futuristische solar-ballonnen binnen 2 jaar werkelijkheid’

Casper op 13 januari 2016 | 2 minuten leestijd
Boven de wolken schijnt altijd de zon. Dat moet men bij NextPV ook gedacht hebben toen ze met hun plan voor solar-ballonnen op de proppen kwamen. Een team van wetenschappers is momenteel druk bezig met de ontwikkeling van een eerste prototype.

De Solar-ballonnen, die tot boven de wolken moeten reiken, kunnen zonne-energie opwekken, waterstof produceren en beschikken over brandstofcellen.

Obstakels overbruggen

Zonne-energie gaat een cruciale rol spelen in de toekomst van duurzame energie. Maar traditionele zonnepanelen kampen wel met een aantal problemen, die de opmars ervan remmen. De prijs voor een zonnepaneel-installatie blijft bijvoorbeeld een heikel punt, al blijft deze in de aankomende jaren dalen. Daarnaast zijn er twee andere problemen waar zonnepanelen onder leiden: energieopslag (maar ook daar wordt hard aan gewerkt) en de effecten van wolken en slecht weer op het rendement van de panelen.

Aangezien de zonneballonnen hoger dan de wolken reiken, ondervinden ze geen negatieve invloed van de wolken. Daarnaast kunnen de ballonnen elektriciteit blijven produceren als de zon onder is, door middel van waterstof productie, en opslaan in de brandstofcellen.

‘Drie keer zoveel energie’

De wetenschappers van NextPV claimen dat zonnepanelen drie keer zoveel energie kunnen opwekken wanneer ze niet gehinderd worden door wolken. “Boven de wolken schijnt de zon de hele dag, elke dag. Op een hoogte van 6 kilometer zijn al erg weinig wolken te bespeuren, maar op 20 kilometer hoogte vind je er geen een meer”, zegt Jean-François Guillemoles, directeur van NextPV. “Op die hoogte heb je geen last van schaduw of neerslag en neemt het rendement van zonnepanelen drastisch toe.”

Concept

De zonneballon is momenteel slechts een concept, maar NextPV hoopt binnen twee jaar een werkend prototype te ontwikkelen. Daarna wacht het team echter nog een schare aan problemen die opgelost dienen te worden, zoals de noodzaak voor enorm lange kabels of het concurreren met de prijzen van traditionele zonnepanelen.