Gadgets in en om het huis

Wat kan er ongelofelijk veel tegenwoordig en wat gaat het hard! De televisie bestaat nog maar een jaar of zestig; sinds vijfentwintig jaar hebben we e-mail en internet. En de ontwikkelingen gaan door. Start-ups, innovaties, noviteiten: alles buitelt over elkaar heen. Met een gemeenschappelijke noemer: elektrotechniek!

Amazon Echo: roept u maar…

In Star Trek reageerde de supercomputer van de Enterprise op de stem van de bemanningsleden. Wie een vraag begon met “Computer…”, kreeg een antwoord van de computer. Dat kan nu echt, met de Amazon Echo. Het systeem luistert (letterlijk!) naar de naam Alexa. Na het uitspreken van die naam kan de gebruiker welke vraag dan ook stellen en de Echo antwoordt. De speaker communiceert via wifi met cloudservers van Amazon en voert op die manier de stemherkenning uit. Het apparaat ziet eruit als een literpak melk, maar dan rond. Op het promofilmpje is te zien dat ieder gezinslid er wel iets mee kan. Best leuk dus, en dat voor nog geen 200 euro.

Apparaten aansturen

Ninja Blocks bestaat al wat langer en heeft een andere toepassing. Dit apparaat is tegelijkertijd een besturingssysteem, alarmsysteem en temperatuurregelaar en is ook op afstand te bedienen met de smartphone. Kort gezegd: Ninja Blocks houdt het huis in de gaten. Welke lampen zijn aan, waar liggen de sleutels, staat er iemand voor de deur, in welke kamer is de hond? Ninja Blocks weet het allemaal. 

Domotica

De start-up Homey heeft overeenkomsten met Ninja Blocks, maar gaat meer richting domotica. Alle apparaten in een woning zijn aan te sturen dankzij een aantal radiomodules. Net als de Amazon Echo werkt de Homey op spraakcommando’s. Hij bevat acht radiomodules: 802.11n-wifi, bluetooth 4.0, nfc, ZigBee, Z-Wave, zowel een 433,92MHz-ism- als een nRF24L01+-module en een infraroodsensor. Veel merken worden ondersteund, waaronder Philips en Samsung.

Pak de hoverbike!

Tot slot leuk nieuws: de bestelbus kan binnenkort de deur uit want de Aero X komt eraan! Het is een hoverbike waarmee je zo’n drie meter boven de grond kunt vliegen. De ‘vliegende fiets’ haalt 72 kilometer per uur en loopt op benzine. Behalve aan twee personen biedt het voertuig ook ruimte aan een lading van 140 kilo. Er kan dus een goed gevulde gereedschapskist mee …  

Gerelateerde artikelen