Het moet slimmer
Er is op dit moment veel gaande in de industrie en misschien bent u de term ‘Smart Industry’ al tegengekomen. Deze benaming doelt op de combinatie van internet met nieuwe technologie die het toekomstbeeld van onze industrie ingrijpend zal veranderen. Niet alleen gaat onze industrie zich sowieso in deze richting ontwikkelen, we moeten ook die kant op, zo meent de organisatie die is opgericht onder dezelfde ‘Smart Industry’-noemer. ‘Smart’ ofwel slim ondernemen wordt in de industrie de komende jaren steeds noodzakelijker als we mee willen in de ontwikkelingen om ons heen.
Robots de baas?
Onze industrie, zo zegt Smart Industry, moet slimmer. We moeten alle mogelijkheden om nieuwe technologie en internet te combineren benutten; denk hierbij aan zaken als ‘the Internet of Things’, robottechnologie en 3D-printen. Daarbij moeten we ons geen zorgen maken over verlies van werkgelegenheid. Doemscenario’s met robots die onze banen overnemen, zijn niet realistisch, zo zegt ook het CPB. Door Smart Industry verdwijnen er wellicht banen, maar de slimme industrie biedt ook kansen. Er zijn ook weer mensen nodig om robots te ontwerpen, te vervaardigen of te repareren, om maar eens wat te noemen.
Slimmer energieverbruik
Als organisatie pleit Smart Industry ervoor alles op alles te zetten als het aankomt op de ontwikkeling van een slimmere industrie. Een goed voorbeeld van een instrument dat past in deze innovatieve industrie is de zogeheten frequentieregelaar.
Als het gaat om energieverbruik, kán onze industrie ook een stuk slimmer. Van het totale energieverbruik in ons land komt namelijk maar liefst 40 procent voor rekening van onze industrie. Bekijken we dit percentage nauwkeuriger, dan blijkt 72 procent hiervan te gaan naar elektromotoren van onder meer compressoren, ventilatoren en pompen. Het spreekt voor zich dat hoge energiekosten zich rechtstreeks vertalen in hoge productiekosten. Willen we aangesloten blijven bij de Smart Industry-ontwikkeling, dan moeten we het ook op dit front slimmer aanpakken.
Forse besparingen
Een frequentieregelaar maakt een intelligent gebruik van elektromotoren mogelijk, doordat u op ieder moment precies de benodigde snelheid kunt afstellen. Het is een efficiënte manier van omgaan met een motor. Toepassing van een frequentieregelaar maakt forse besparingen mogelijk. In sommige gevallen kan door middel van deze finetuning maar liefst tot 50 procent bespaard worden op het normale vermogen. Dit maakt ook dat de investering in een frequentieregelaar in korte tijd is terug te verdienen. Daarnaast zijn er subsidieregelingen die het nog interessanter kunnen maken om te investeren in een smart tool als een frequentieregelaar.
Voor wie bij wil dragen aan een ‘Dutch industry fit for the future’ is de toepassing van de frequentieregelaar een logische keuze.