​Fluxo: ’s werelds eerste echt slimme lamp?

Erik op 23 december 2015 | 2 minuten leestijd
’s Werelds eerste écht slimme lamp: zo wordt Fluxo aangeprezen op Kickstarter. Bezoekers van de crowdfunding-website hebben in ieder geval veel vertrouwen in de smart lamp. Luke Roberts, de maker van Fluxo, was op zoek naar 50.000 dollar, maar heeft inmiddels al 250.000 dollar opgehaald.

Wat kan Fluxo? De lamp stelt gebruikers in staat om licht elke richting op te sturen, door simpele ‘verfstroken’ op je smartphone te maken (zie onderstaande video). In plaats van het licht in je kamer te dimmen, kun je de richting van het licht aanpassen. Het voordeel hiervan is dat je met slechts één lamp, talloze lichtcomposities in je kamer kunt maken. Daarnaast kan Fluxo verschillende kleuren licht verspreiden, zodat er verschillende sferen gecreëerd kunnen worden.

Besturing

De besturing van de lamp gaat via een app op je telefoon. Je kiest een kleur en ‘veegt’ met je vinger over de richting waarnaar de lamp moet schijnen. Hoe vaker je in een bepaalde richting veegt, hoe feller de lamp gaat schijnen. De aanpassingen die jij op je app invoert, worden in real-time doorgevoerd.

Led en sensoren

Fluxo bestaat uit 300 witte en gekleurde led-lampjes (rood, groen en blauw), met een maximum output van 2800 lumen. De leds hebben een levensloop van 60.000 uur, waardoor de Fluxo ruim tien jaar meegaat.

Maar wat maakt de Fluxo slim? Hier komen de verschillende ingebouwde sensoren in het spel. Ten eerste zorgt de bewegingssensor ervoor dat de Fluxo automatisch aan en uit gaat, wanneer je de kamer binnenkomt of verlaat.

Daarnaast leert de lamp van jou gedrag door de verschillende lichtinstellingen op verschillende momenten van de dag te onthouden en analyseren. Stel bijvoorbeeld dat je ’s nachts naar de wc moet; de FLuxo creëert dan een automatisch een gedimde sfeer, zodat je je weg kan vinden zonder verblindt te raken.

Prijs

De Fluxo is nog niet op de markt, dus een exacte prijs is nog niet bekend. Goedkoop wordt de lamp in ieder geval niet.

Gerelateerde artikelen