Fluorescentielampen, ook wel eens afgekort tot ‘FL-lampen, zijn het best bekend onder de naam tl-lampen. Omdat die naam zo is ingeburgerd, staan nog maar weinig mensen stil bij het feit dat de afkorting ‘tl’ staat voor het Franse tube luminescent, ofwel ‘lichtgevende buis’.
Fluorescentielampen geven licht doordat een fluorescerend laagje oplicht door ultraviolette straling, dat ontstaat door een gasontlading in de buis. Niet alleen tl-lampen werken overigens volgens dit procedé, ook de spaarlamp is een voorbeeld van een fluorescentielamp. Dit type lampen hebben een lichtopbrengst die 5 tot 6 keer zo hoog ligt dan die van een gloeilamp.
Als de lampen altijd branden
In een tijd waarin LED-verlichting aan belang wint, is het dan eigenlijk nog wel interessant om te kiezen voor fluorescentielampen? Zeker wel! In de regel zijn dit soort lampen zeker interessant op plekken waar de verlichting vrijwel continu brandt. Denk bijvoorbeeld aan zorginstellingen. Bij een dergelijk hoog energieverbruik is het zinvol om energiebesparende maatregelen te overwegen. Bij ‘hoog’ moet u denken aan een geïnstalleerd vermogen van 17 Watt/m2 vloer of meer. In dit soort situaties zijn fluorescentielampen zeker een optie.
Misschien plaatst u vraagtekens bij de energiezuinigheid van tl-lampen, omdat ze een voorschakelapparaat nodig hebben, wat zelf ook nog stroom verbruikt. Toch valt hierover wel iets meer te zeggen.
Hoogfrequente fluorescentielampen
Fluorescentielampen geven op zichzelf meer licht per verbruikte hoeveelheid elektriciteit dan halogeen- of gloeilampen. Nu is het inderdaad zo dat een fluorescentiearmatuur meer energie verbruikt dan voor de lamp alleen, omdat ze enkel functioneren als er een voorschakelapparaat aanwezig is. Deze apparaten staan bekend om hun lage rendement.
Inmiddels zijn er echter elektronische voorschakelapparaten op de markt die, doordat ze hoogfrequent zijn aangestuurd (tussen 10.000 en 40.000 Herz), aanzienlijk minder energie verbruiken. Dergelijke hoogfrequente verlichting gaat langer mee, wat leidt tot lagere onderhoudskosten. Omdat er geen starter meer nodig is, gaat een lamp die kapot is gewoon uit, in plaats van eindeloos te ‘knipperen’. Dit geknipper is niet alleen storend, maar kan ook gevaarlijk zijn en vergt bovendien evenveel energie als een gewoon brandende lamp. Hoogfrequente fluorescentielampen zijn verder dimbaar, ze ontsteken snel, zijn minder onderhevig aan schommelingen in de netspanning en worden minder warm.
Hoge vervangingskosten
Fluorescentielampen hebben in de hoogfrequente uitvoering dus veel te bieden in een omgeving waar het licht bijna altijd aan moet zijn. Nu is het echter een minder goed idee om onmiddellijk alle bestaande ‘oude’ tl-armaturen te gaan vervangen, aangezien dit doorgaans een relatief hoge investering vergt. Bent u echter gevraagd voor een nieuwbouwproject of een grootschalige renovatie, dan kan het zeker de moeite waard zijn om hoogfrequente fluorescentielampen te installeren.