Fluke Networks introduceert FiberLert, de eerste live glasvezeldetector

Erik op 14 februari 2022 | 2 minuten leestijd
Fluke komt met een handheld instrumentje dat onzichtbare nabij infra-rood (850-1625 nm) golflengten detecteert die worden gebruikt voor glasvezelcommunicatie . Hierdoor kan het instrument aantonen of er problemen zijn met de bekabeling, poort, polariteit of de zend/ontvanger.

Deze FiberLert is ontwikkeld als handpalminstrument voor het gemakkelijk opsporen van storingen, zodat technici en engineers eenvoudig de aanwezigheid van nabij infra-rood licht kunnen testen zonder dat hiervoor ingewikkelde instellingen of lastige interpretatie van de gemeten gegevens nodig zijn. Als het instrument aan de voorkant van een actieve glasvezelpoort of verbindingskabel wordt geplaatst, geeft de tester een continu lichtsignaal af en als optie een pieptoon. Dit instrument is uniek in de markt voor gebruikers die de oorzaak van een communicatiestoring in glasvezelnetwerken willen verhelpen.

Nooit meer gissen

Over glasvezelnetwerken lopen gigantische hoeveelheden data en als er problemen optreden kan dat gevolgen hebben voor veel gebruikers, zodat het snel verhelpen van een storing van essentieel belang is.

“Er zijn heel veel netwerkengineers en technici die zo nu en dan glasvezelverbindingen moeten testen en storingen moeten verhelpen, maar niet beschikken over de hulpmiddelen en kennis om dat goed te doen,” zegt Robert Luijten, trainingmanager en test- en meetspecialist bij Fluke Networks. “Ze zijn genoodzaakt om te raden naar de oorzaak van een communicatieprobleem en vervangen dan simpelweg componenten, zoals zend/ontvangers en verbindingskabels in de hoop om het probleem op te lossen.”

FiberLert maakt een eind aan het gissen door duidelijk aan te geven waar het signaal aanwezig is en waar het verdwijnt. Hierdoor kunnen gebruikers snel de oorzaak van het probleem onderkennen en verhelpen, zoals een uitgevallen zend/ontvanger of een defecte verbindingskabel en deze vervangen. FiberLert ondersteunt enkelmodus, multimodus, UPC/APC verbindingskabels en poorten en kan testen zonder contact te maken met de poort of met de verbindingskabel, zodat het risico op vervuiling of beschadiging wordt beperkt.

Hou het simpel

FiberLert’s LightBeat™ functie laat de LED knipperen om aan te geven dat het instrumentje is ingeschakeld en dat de batterij goed is. Een timer schakelt de tester uit na vijf minuten zonder enige activiteit om de batterij te sparen. Het robuuste ontwerp beschikt ook over een handige bevestigingsklem. De fabrieksgarantie bedraagt twee jaar.

Gerelateerde artikelen