Flexibele oplossing voor beheer en inzicht energieverbruik gelanceerd door Legrand

Erik op 22 april 2013 | 3 minuten leestijd
Het Legrand Energy Management Network (LEMN) is een nieuw draadloos netwerk voor het monitoren en schakelen van verlichting en apparatuur op iedere werkplek. Gebruikers kunnen met behulp van een dongel en software alle elektrische apparaten en de verlichting per werkplek schakelen, groeperen en tegelijkertijd het energieverbruik monitoren en beheren.

Organisaties kunnen door het inzicht in hun energieverbruik een substantiële besparing op de energiekosten realiseren van 20 tot 30%. Legrand Nederland lanceert met LEMN een eenvoudige oplossing voor energiemanagement.

Het netwerk is volledig in te stellen naar de wensen en gedrag van de gebruiker. Met behulp van opbouw- en inbouwmodules kunnen zij zelf bepalen welke apparaten in het netwerk worden opgenomen. LEMN biedt gebruikers een eenvoudig beheer van en inzicht in het verbruik van energie, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit inzicht kan onnodig energieverbruik voorkomen, veroorzaakt door bijvoorbeeld de slaapstand van computers en beeldschermen. Het netwerk is flexibel en draadloos uit te breiden met meer modules en sensoren. De installatie van LEMN vereist geen extra leidingen of aanpassingen aan de bestaande installatie. Het kan dus worden meegenomen naar een nieuwe locatie. Dankzij de besparing op energiekosten heeft de gebruiker het LEMN binnen circa drie jaar terugverdiend.

Onderdelen LEMN
Het LEMN systeem bestaat uit verschillende onderdelen. De Energiemodule WCD meet als basismodule het energieverbruik en kan aangesloten apparaten automatisch in- en uitschakelen. De Energymodule Master bepaalt welke modules tot het netwerk behoren en bevat een klok die de synchronisatie van de tijdsregistratie regelt. De USB-dongel zorgt voor de communicatie tussen de computer en het netwerk en de sensoren meten de temperatuur en luchtvochtigheid en geven de beweging en bezettingsgraad in de verschillende ruimtes aan. LEMN werkt op basis van het draadloze communicatieprotocol ‘ZigBee’, dat geoptimaliseerd is voor gebruik met een laag energieverbruik. Het zendbereik van één module is beperkt, maar omdat de modules gegevens aan elkaar doorgeven, kan het netwerk grote afstanden overbruggen. Het netwerk is eenvoudig op te bouwen: de meest efficiënte routes om informatie te versturen van de ene naar de andere module worden automatisch gegenereerd.

Installeren LEMN
Na het aansluiten van de modules, het installeren van de software en het groeperen van de modules is het LEMN direct klaar voor gebruik. De Energy Manager software is zeer toegankelijk en eenvoudig indeelbaar. In vier stappen kunnen installateurs het volledig inschakelen naar de wensen van de klant. Het systeem geeft allereerst een overzicht van alle aangesloten apparatuur en verlichting. Vervolgens kan de installateur groepen aanmaken van meerdere apparaten en werkplekken en/of de ruimtes benoemen. In een derde stap kunnen in- en uitschakelschema’s snel ingesteld en gewijzigd worden. Vervolgens stelt een laatste stap de gebruikers in staat om het verbruik te meten en te monitoren.

Gerelateerde artikelen