Fittingen van messing beter voor drinkwaterinstallaties

Erik op 9 mei 2017 | 2 minuten leestijd
Messing fittingen die geschikt zijn voor drinkwater bieden uitkomst voor de installateur. Het beschermen en veilig houden van ons drinkwater is van levensbelang. Goed drinkwater is voor ons vanzelfsprekend, maar water is een schaars goed. Fitting van messing kunnen daarbij helpen.

De nieuwe fitting wordt geïntroduceerd door TECE. Het bedrijf levert met het nieuwe product een goed alternatief voor het bestaande brons en PPSU. Naast toepassingen bij drinkwatersystemen, is de fitting ook te gebruiken bij cv-ketels, gas- en persluchtinstallaties.

Europese regels

Sinds 2014 gelden Europese regels op het gebied van het gebruik van lood in drinkwaterinstallaties. Daar zit een maximum aan. TECE introduceerde om die reden al eerder een universeel assortiment fittingen van brons die voldoen aan de Europese regels. Maar het bedrijf ziet de voordelen van messing fittingen. “In de praktijk bleek dat de bronzen fittingen eigenlijk technisch te perfect zijn en door het “verplichte” materiaal te hoog geprijsd is. Bovendien bleek dat er in de markt verwarringen bestaan over de toepasbaarheid van messing en bronzen fittingen.” En dat heeft enkele praktische voordelen. TECE noemt zelf de eenvoudige en eenduidige wijze van installeren, beperkt gebruik van gereedschap en het verlaagt de voorraad- en faalkosten.

De nieuwe messing kwaliteit voldoet aan de huidige Europese regelgeving en is KIWA/Gastec QA gecertificeerd. “De relatief forse doorlaten zorgen voor lage weerstandsverliezen en het gebruik van kleinere buisdiameters. Daardoor is een geringer pompvermogen nodig, duurzaamheid ten top.”

Het nieuwe fitting is inmiddels opgenomen in het assortiment.

Gerelateerde artikelen