FitStream: de nieuwe generatie zelfregelende ventilatieroosters

Op InstallatieProfs schrijven we regelmatig over ventilatieroosters. In de tegenwoordig goed geïsoleerde woningen zijn ze essentieel om een gezond binnenklimaat te creëren. FitStream is één van de merknamen onder de nieuwste generatie zelfregelende ventilatieroosters. In dit artikel leest u er meer over.

Ventilatie is een ‘hot topic’, vooral omdat er in de praktijk nogal eens wat aan mankeert. En als de ventilatie in een woning of een bedrijfspand niet goed werkt, kan dat flinke gevolgen hebben voor het binnenklimaat. Dit kan zelfs zover gaan dat bewoners of werknemers last krijgen van gezondheidsklachten. Een goed binnenmilieu is dus essentieel en goede ventilatie speelt daar een cruciale rol in.

Zelfregelende ventilatieroosters zijn een belangrijk onderdeel van het totale ontwerp voor een ventilatiesysteem. U vindt zelfregelende ventilatieroosters in verschillende soorten, maten en merken. Van ‘gewone’ zelfregelende ventilatieroosters tot specials als roosters met geluiddemping, er is voor iedere situatie raamventilatie op maat. Brandwerende roosters of volledig op maat gemaakte roosters voor hoogbouw behoren eveneens tot de mogelijkheden. Ook zijn er ventilatieoplossingen die de ventilatiefunctie combineren met screenzonwering.

Comfort en EPC-reductie

Een interessante nieuwkomer onder de zelfregelende ventilatieroosters zijn de FitStream-roosters van BUVA. Deze innovatieve ventilatieroosters zijn speciaal ontworpen voor plaatsing op glas. Alle ventilatieroosters van deze producent zijn zelfregelend. De producten hebben een mechanische zelfregelende klep, die zelfs de kleinste verandering in de winddruk al opvangt. Door dit geoctrooieerde mechanisme is de luchttoevoer altijd precies op maat, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en tocht voorkomt. Bijkomend voordeel van deze zelfregelende ventilatieroosters is dat ze een reductie in de Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) opleveren tot liefst 0,05.

Vier verschillende doorlaten

De FitStream-roosters kunt u gebruiken in houten, aluminium of kunststof kozijnen. Het bijzondere aan deze roosters is dat er vier verschillende doorlaten (11, 14, 16 of 21 dm3 seconde) in eenzelfde model zijn. In een project kan u hierdoor roostertypes combineren, zonder dat er een ander ‘gevelbeeld’ ontstaat of een andere glasaftrek nodig is. In iedere doorlaat vergen deze roosters slechts een glasaftrek van 75 millimeter. Uiteraard is dit soort zelfregelende ventilatieroosters leverbaar met verschillende glasgoten (26, 30, 34 of 38 millimeter) en op maat te maken voor iedere gewenste lengte (tot 2000 millimeter). Ook als het gaat om water- en winddichtheid voldoen de FitStream-roosters aan de hoogste eisen.

De ideale ventilatieoplossing?

Ventileren houdt anno 2015 natuurlijk heel wat meer in dan het openzetten van een raam. Denk hierbij aan slimme ontwerpen die vraaggestuurde decentrale ventilatietoevoer combineren met centrale afvoer van ventilatielucht. Bij deze oplossingen vindt alleen ventilatie plaats in de ruimtes waar dat gewenst is, zodat er zo weinig mogelijk energieverlies is. Dit soort geavanceerde oplossingen is echter in lang niet alle situaties haalbaar. Dan kunnen zelfregelende ventilatieroosters van het FitStream-type een uitkomst bieden. Zeker als woningeigenaren bestaande ramen willen vervangen voor beter isolerende beglazing, kunnen dit soort hoogwaardige roosters het overwegen zeker waard zijn. Zo is een optimale zelfregelende natuurlijke ventilatietoevoer gegarandeerd!

Gerelateerde artikelen