Factory Zero levert eerste honderd NOM-energiemodules aan Dura Vermeer

Casper op 7 juni 2017 | 4 minuten leestijd
Factory Zero, het bedrijf dat Jan Willem van de Groep met drie andere groene ondernemers oprichtte, heeft zijn eerste grote order binnen. Bouwer Dura Vermeer heeft gekozen voor het toepassen van de iCEM, de Energie- en Klimaatmodule die door Factory Zero is ontwikkeld en recent in productie is genomen. Het gaat in eerste instantie om ruim 100 energiemodules voor een van de Nul-Op-De-Meter (NOM) renovatieprojecten die in toenemende mate de orderportefeuille van Dura Vermeer vullen.

Deze week is tijdens de Provada het contract getekend. Factory Zero is de eerste start-up die zich volledig richt op de ontwikkeling NOM-concepten in combinatie met vergaande industrialisatie. Het bedrijf werkt daarvoor samen met grote industriële partijen als Mitsubishi, BASF en ABB. Naast de energiemodule die nu ontwikkeld is werken ze met deze partners ook aan een complete dak- en gevelmodule waardoor binnenkort een complete woning-make-over geleverd kan worden. ‘Op deze manier wil Factory Zero Nul op de Meter concepten eenvoudig, betaalbaar en voor iedereen bereikbaar maken,’ aldus Jan Willem van de Groep. Hij was de afgelopen jaren verbonden aan het programma Energiesprong. Binnen het programma richtte hij zich op het versnellen van radicale innovaties door onder meer de introductie van een nieuwe industrieel sectormodel. Van de Groep is ook bedenker en initiator van de Stroomversnelling.

LEES OOK: LG komt met totaal oplossing voor nul op de meter

iCEM

Met haar eerste product, de iCEM (intergrated climate and energy module), belooft Factory Zero een gezond en comfortabel binnenklimaat te garanderen dat volledig voldoet aan de voorwaarden van de wet Energie Prestatie Vergoeding en het Bouwbesluit. Het apparaat levert frisse lucht en warmte. De iCEM combineert slimme besturing van wtw met warmtepomptechnologie en is een plug and play systeem. In de bestaande bouw wordt de module buiten geplaatst. Voorwaarde voor een goede werking is wel dat de woning goed geïsoleerd en kierdicht is. De techniek is zowel toepasbaar in de renovatie als in de nieuwbouw.

De iCEM is geschikt voor de Europese markt en combineert zowel installatietechniek, zon- PV met de noodzakelijke monitoring. ‘Daarmee wordt voor de bouwers een hoop gedoe rondom garanties en monitoring uit handen genomen.’ De iCEM is door de slimme engineering en de gecombineerde investering van Factory Zero en haar partners volgens Van de Groep ook nog eens het goedkoopste product op de markt. De eerste serie van 4 modules wordt begin juli geleverd aan bouwbedrijf de Vree en Sliepen uit Tiel.

LEES OOK: Nul op de meter ook voor portiekflats

Geïntegreerd geleverd

De door Factory Zero ontwikkelde bouwelementen maken het voor bouwbedrijven eenvoudig de stap te maken naar NOM voor zowel renovaties als nieuwbouwwoningen. Veel van de complexiteit wordt geïntegreerd geleverd in een geprefabriceerd bouwelement dat eenvoudig kan worden gecombineerd met de huidige bouwmethodes. Hierdoor wordt het bouwproces eenvoudiger en hoeft er minder in huis ontwikkeld te worden. Van de Groep: ‘We hebben de lat ligt hoog gelegd. Om dit soort make-over voor de particulier aantrekkelijk te maken dienen prijzen nog zeker 40 procent te dalen. Daarvoor is het nodig dat op een eenvoudige manier complexe producten, met een zo’n groot mogelijke modificatiefactor, in grote aantallen kunnen worden geproduceerd.’

LEES OOK: Zonne-energie redt nul-op-de-meter

Tekst: Mari van Lieshout