Waarom wilde je gaan werken met BIM?
“Ik kijk graag vooruit en naar de mogelijkheden. Ik zie dat installateurs over het algemeen vaak afwachtend zijn als het gaat om grote veranderingen, maar mijn gedachte is: als je iets nieuws aanpakt, heb je een voorsprong. Ik zag bovendien de voordelen van BIM: omdat je eerder in het proces betrokken raakt, ontstaat er een betere samenwerking. Daarnaast zag ik dat veel faalkosten voorkomen konden worden.”
Op Elektrotechniek365 verscheen ook eerder het artikel met de veelzeggende titel “Wees slim en BIM!“.
Wat waren de grootste uitdagingen? / Hoe begon je met BIM-en?
“Het begon met het overtuigen van mijn collega’s, want het hele bedrijf moet het idee dragen als je iets wilt veranderen. Sommige collega’s waren sceptisch. Ik heb ze toen meegenomen naar workshops en lezingen over BIM, en daardoor werden ze enthousiast over de manier van werken. Daarna moesten er computers en software worden aangeschaft en worden uitgevogeld hoe alles precies werkt. Het was mijn taak om projecten te zoeken waarbij we BIM konden toepassen.”
En hoe gaat het nu?
“Het gaat goed. De voorbereiding duurt met BIM langer, maar de uitwerking en de uitvoering gaan veel sneller en de faalkosten zijn lager. Normaal wordt een fout op de bouwplaats ontdekt, dat kost geld. Nu wordt een fout al in de tekening opgelost en dus vermeden. Ook op het gebied van nazorg is het gebruik van BIM erg prettig: in het systeem staat wat precies gemaakt of vervangen moet worden, je kunt dus sneller handelen.
Klanten zijn lyrisch als ze een 3D-model zien. Ze vinden het fantastisch, elke keer weer. Omdat ze door het gebouw heen kunnen ‘lopen’, begrijpen ze beter hoe alles in elkaar zit en leeft het veel meer. Dat vergemakkelijkt het proces. Het komt dus neer op een win-win situatie voor de klant en voor ons.”
Ook branchevereniging Fedet wees eerder op de efficiency slag die de branche kan maken met digitalisering.
Je bent wel erg positief. Zijn er ook nadelen aan BIM?
“Ja, er is één groot nadeel. De bibliotheken zijn nog niet voldoende gevuld. Dat betekent dat je sommige projecten niet honderd procent kunt afmaken in het BIM-model. Daarom moeten ook fabrikanten en leveranciers snel met BIM aan de slag, zodat de bibliotheken steeds verder gevuld raken. Daarnaast is het een nadeel dat nog niet iedereen met BIM werkt, waardoor we nu nog met twee systemen draaien, zowel AutoCAD als Revit. Het ene is afstervend, het andere groeiend.”
Als je de balans opmaakt: was het de investering waard?
“Beginnen met BIM vraagt wat van je mensen en van je portemonnee. Maar indirect win je er veel mee terug, financieel door de vermindering van faalkosten. Daarnaast is BIM heel begrijpelijk voor de opdrachtgever, is de samenwerking intensiever en zit je als technisch aannemer (installateur), veel eerder aan tafel.
De tip van Jeroen Koppes? “Wacht niet af, pak het aan, spring op die trein! Iedereen kan BIM-en, als je er maar in gelooft.”
Wil jij ook beginnen met BIM of je eerste ervaringen bespreken met anderen uit de installatiebranche? Kom naar de BIM praktijkdag installatie op 7 december in Utrecht.
Foto: Jeroen Koppes, TBK Knowledge Centre BV