​Europese test wijst uit: weinig verschillen in prestaties zonneboilers

Erik op 12 september 2016 | 3 minuten leestijd
De Consumentenbond heeft zes verschillende zonneboilers die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse markt getest. Een geruststelling voor wie er al een had aangeschaft voordat de testresultaten bekend werden. Slechte zonneboilers bestaan niet.

Het onderzoek naar de kwaliteit en prestaties van de zonneboilers betrof een samenwerking van Europese consumentenorganisaties.  De systemen werden op diverse eigenschappen beoordeeld. Uiteraard op de behaalde rendementen, maar ook op de duurzaamheid, betrouwbaarheid en installatiegemak.

Zonneboiler wordt intensief getest

Tijdens de test werden de zes onderzochte collectoren daarom in het laboratorium blootgesteld aan een zondvloed van regen, een stalen kogel die een grote hagelsteen simuleert, en een druk- en trektest om te zien of het glazen collectoroppervlak breekt bij een dikke laag sneeuw, en of hij bestand is tegen harde wind. Ten slotte werd ook beoordeeld hoe gemakkelijk de systemen te installeren en te onderhouden zijn. Opvallend was dat in het onderzoek heel nadrukkelijk de handleidingen tegen het licht werden gehouden. Duidelijke installatie-instructies en gebruikershandleidingen verlagen het risico van installatiefouten, en daarmee een slecht werkende zonneboiler. Op dat gebied kan het nog wel beter. Hier worden (magere) zesjes gescoord.

Hoogste overall score voor Remeha

De RemaSOL 150SE-1S behaalde met een 8 de hoogste overallscore. Deze zonneboiler met een richtprijs van 3400 euro was overigens ook meteen de duurste van de geteste toestellen. Op betrouwbaarheid scoorde deze zonneboiler van Remeha met een 10 het hoogst. Voor de prestatie kreeg dit apparaat een 7,4 en voor installatiegemak een 5,8, wat resulteerde in een rapportcijfer 8. Opvallend is dat alle systemen vooral goed scoren op betrouwbaarheid. De prestatiescore die het zwaarst meetelt in de test (voor 60 procent) is redelijk, met een rapportcijfer van 6,7 voor de Vitosol 200-F van Viessman tot 7,5 voor de Hrs200L/5,0 van HR Solar. Alle geteste systemen scoren echter matig op het aspect installatiegemak. Voor dat aspect behaalde Sonnenkraft met de Compact E 300 (cijfer: 6,4) nog het beste resultaat. De Vitosol 200-F van Viessman, de SolarLine120 van Nefit en de Aurostep Plus 250 van Vaillant zitten met hun scores op de drie aspecten in de middenmoot, maar zijn opvallend genoeg alle drie wel (aanzienlijk) gunstiger geprijsd. De laatste twee worden aangeboden tegen prijzen variërend tussen de 2150 en 2250 euro. Opvallend is ook dat de Sonnenkraft zonneboiler, die een lager Testoordeel heeft dan de Remeha, wel dezelfde (hoge) prijs heeft.

Kant-en-klare pakketten

De ‘winnende’ RemaSOL 150SE-1S is een zonneboiler die standaard is uitgerust met een 150-litervoorraadvat en met een of twee zonnecollectoren kan worden geïnstalleerd. Als belangrijk voordeel van de zonneboilersystemen van Remeha noemt de fabrikant dat ze als kant-en-klare pakketten te bestellen zijn. De fabrikant heeft in totaal tien samengestelde pakketten. Dat betekent dat een installateur alle componenten, eventueel zelfs inclusief cv-ketel, met een enkel artikelnummer bestelt en via slechts een levering krijgt. Daarnaast levert Remeha een compleet en uitvouwbaar montageframe voor platte daken dat via ‘clickverbindingen’ snel is te installeren en als een enkel artikel kan worden besteld.

Met het aanbieden van vooraf samengestelde pakketten kan de installateur zijn klant van meet af aan duidelijk maken wat de impact is op de energieprestatie van het systeem. 

Gerelateerde artikelen