​EU zit niet te wachten op supergrids

Erik op 18 november 2015 | 2 minuten leestijd
De opmars van duurzame energie maakt veranderingen in ons elektriciteitsnetwerk noodzakelijk. Eén van die veranderingen is het ‘aan elkaar knopen’ van nationale energienetten, zodat zogeheten supergrids ontstaan. Op het symposium van de Vereniging voor Zonnekrachtcentrales in Den Haag bleek echter dat de EU-landen daar niet echt op zitten te wachten, aldus het Reformatisch Dagblad.

Energie wordt steeds vaker lokaal en decentraal opgewekt. Daarom verandert de toe- en afvoer van en naar het elektriciteitsnet. “Woningen krijgen straks mininetwerken, de zogeheten microgrids; stadswijken en dorpen smart grids; en landen zullen met elkaar worden verbonden door supergrids”, zegt Marta Navarrete van Friends of the Supergrid tegenover het Reformatisch Dagblad.

Bedreiging

Vooralsnog zien EU-landen de supergrids echter vooral als een bedreiging. Navarrete: “Zo kampte België afgelopen winter met een acuut energiegebrek doordat enkele kerncentrales waren uitgevallen. De oplossing lag om de hoek: ze konden eenvoudig een kabel aanleggen naar de gascentrale in Maasbracht, 8 kilometer verderop. Dat deden de Belgen niet; ze meenden dat ze dan te afhankelijk zouden worden van Nederland.”

Daarnaast ziet Frankrijk de duurzame energie die in Spanje wordt opgewekt weer als bedreiging voor haar nucleaire industrie.

Verdeeld

De EU-landen zijn momenteel dus nog erg verdeeld als het op energie aan komt en stellen eigen belangen boven gezamenlijke belangen. Dat Europa 21 energie-unie’s kent, is daarin tekenend. Navarette: “Er is meer harmonisatie nodig tussen de EU-landen. Willen we in de EU meer duurzame energie, dan is daar een consistent EU-beleid voor nodig.”

Gerelateerde artikelen