​ETV Delft: dé studievereniging voor elektrotechnici

Erik op 14 juni 2016 | 3 minuten leestijd
Het belangrijkste doel van de ETV is het behartigen van de belangen van de studenten Elektrotechniek bij de TU Delft. Dat gebeurt onder andere door evaluatie van en inspraak in de opleiding. Maar ETV is ook een echte studievereniging met activiteiten, zoals excursies, lezingen, symposia, studiereizen, borrels en ledenlunches.

De vereniging telt op dit moment zo’n 800 leden, allemaal studenten Elektrotechniek aan de TU Delft. Derdejaars Elke Salzmann is secretaris van het bestuur van de ETV. “Ik was erg goed in wiskunde, maar die studie vond ik te theoretisch. Elektrotechniek is een mix van wiskunde en natuurkunde, die je direct kunt toepassen. Dat vind ik er mooi aan. Door lid te zijn van de ETV ben ik me nog meer bewust van de ontwikkeling van het vak. Ik ben nieuwsgierig naar de toekomst, want er is heel veel gaande!”

Lange geschiedenis

Op de website van de vereniging staan de ontstaansgeschiedenissen van de opleiding en van de vereniging uitgebreid omschreven. De Technische Hoogeschool kwam in 1905 voort uit de Polytechnische School. Deze verandering betekende niet alleen een naamsverandering maar ook een flinke aanpassing in het lesprogramma. Er kwam ruimte vrij voor een opleiding tot ‘electrotechnisch ingenieur’. Van 1888 tot 1905 werden er al bepaalde electrotechnisch geaarde vakken gegeven, maar dit viel binnen de natuurkundeopleiding. De nieuwe opleiding werd ondergebracht bij de afdeling Werktuigbouwkunde, Scheepsbouwkunde en Electrotechniek, en was eigenlijk alleen maar een laatstejaar-variant van een algemene opleiding werktuigbouwkunde. Pas vanaf 1919 is er in Delft werkelijk sprake van een ‘Afdeeling electrotechniek’.

Actieve vereniging 

De Electrotechnische Vereeniging werd in 1906 opgericht en had na een jaar 81 leden. Anno 2016 zijn dat er zo’n 800. De vereniging kende vroeger meerdere actieve disputen. Salzmann: “Die zijn in de jaren ’60 ontstaan, omdat ouderejaars behoefte hadden aan meer specifieke, vakgroep-gerichte belangenbehartiging. Dat leidde tot de oprichting van verschillende ETV-disputen die zijn verbonden aan één of meerdere vakgroepen. Van de toen opgerichte disputen SSD (Sterkstroomdispuut), Verstelregel (later Out of Control), Avionica, het Dispuut Telecommunicatie (DTC) en het Dispuut Infothedis, bleef helaas alleen het SSD voortbestaan.”

Samenwerking

De vereniging staat uitsluitend open voor leden die staan ingeschreven als student Elektrotechniek aan de TU Delft. Maar er worden natuurlijk ook contacten onderhouden met oud-studenten. Zij zijn op allerlei plaatsen terechtgekomen, sommigen in directies van grote bedrijven, maar ook een flink aantal is actief op het gebied van research en development. Alle oud-leden dragen de vereniging nog steeds een warm hart toe. Dat leidt regelmatig tot bepaalde vormen van samenwerkingen. Bedrijven leveren sprekers, maken bedrijfsbezoeken mogelijk en bieden stageplaatsen of onderzoeksprojecten aan. “Dat is heel belangrijk voor ons”, zegt Elke Salzmann. “Het is de link tussen onderwijs en praktijk, tussen universiteit en bedrijfsleven. We zijn eigenlijk altijd op zoek naar bedrijven die het leuk vinden om met ons in contact te komen en die iets voor ons zouden willen betekenen. Die uitwisseling geeft een bepaalde dynamiek aan onze vereniging die wij enorm waarderen.”


Gerelateerde artikelen