ETS Inside: voor installateur én klant

Erik op 4 juni 2018 | 3 minuten leestijd
KNX introduceerde ETS Inside, een variant op het softwareprogramma ETS Professional dat al langer bestaat. ETS Inside is op de markt gebracht met de insteek dat een installatie tot op zekere hoogte ook door de gebruiker kan worden aangepast. ETS Inside wordt in Nederland nog niet zo veel gebruikt, maar Belgische installateurs werken er vaker mee.

Rob van Mil, woordvoerder van KNX Nederland, zegt: ‘Installateurs in Nederland lopen nog niet heel warm voor deze oplossing; mogelijk zijn ze toch wat huiverig omdat klanten zelf meer kunnen programmeren en configureren. Ik denk alleen dat die vrees niet nodig is. De markt voor domotica op basis van KNX zit in Nederland op dit moment vooral in het hogere segment koopwoningen. Dergelijke woningeigenaren laten het programmeren veel liever aan de vakman over. In België is domotica in de woningmarkt veel breder verspreid, waardoor installateurs daar ETS Inside meer zien als een kans en aanvulling, dan als een bedreiging. Je kunt het ook zo zien dat een installateur door dat softwareprogramma juist een hechtere band met een klant aangaat, alleen al vanwege het simpele feit dat hij ETS Inside permanent in de woning installeert. Het programma staat op een mini-pc in de meterkast. De kans dat de klant meer wil wijzigen, er zelf niet helemaal uitkomt en daarbij bij jou terugkomt is veel groter. Zeker als je zorgt dat ze jou gemakkelijk weten te vinden.’

Enorme capaciteit 

ETS Inside kan worden gebruikt in woningen en appartementen, maar ook in kleine bedrijfsgebouwen zoals kleine winkels en kantoren. Voorwaarde is dat het aantal aan te sluiten componenten niet al te groot en de installatie niet te complex is. Voor ieder project moet een aparte licentie worden aangeschaft. Is dat eenmaal gedaan, dan kunnen binnen dat project maar liefst 255 componenten worden aangesloten. Daarmee is de capaciteit in de meeste gevallen ruimschoots voldoende. De gemiddelde KNX-installatie in een woning of klein kantoorpand kan over het algemeen zeer goed uit de voeten met 255 of minder componenten. 

Gemakkelijk en overzichtelijk 

Bijzonder aan deze softwaretool is dat je ook via een smartphone of tablet een KNX-installatie kunt programmeren en configureren. Overigens zijn alleen KNX-componenten te gebruiken waarvoor geen plug-in nodig is. De mini-pc met de software hangt over het algemeen in de meterkast, maar het is ook mogelijk om ETS Inside op een gewone pc (met Windows 10 en KNX-busconnectiviteit) te installeren. Een internetverbinding is alleen nodig om updates voor ETS Inside te downloaden.
Van Mil over de voordelen van ETS Inside: ‘Het is goedkoper dan ETS Professional en het programmeren gaat sneller en is gebruiksvriendelijker. Het is dus vooral gemakkelijk en heel overzichtelijk. Voor een enkel project zou ik zeggen: ideaal. En wordt een installatie uitgebreid en zou deze niet meer binnen ETS Inside passen, dan kan het heel gemakkelijk worden overgezet naar een ETS Professional omgeving. Dat is geen enkel probleem.’ 

Gerelateerde artikelen