​Erkenning straks verplicht

Erik op 12 januari 2017 | 3 minuten leestijd
De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde in 2015 het rapport ‘Koolmonoxide, onderschat en onbegrepen gevaar’ en adviseerde op basis daarvan een verplichte erkenning. Dat advies is nu door minister Blok overgenomen en de wettelijke verplichting gaat hoogstwaarschijnlijk op 1 januari 2019 in.

Er zijn al allerlei erkenningsregelingen voor verschillende disciplines en die worden uitgegeven en gecontroleerd door de stichting Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL). Het punt is dat die erkenningen tot nu toe op vrijwillige basis waren. Dat is straks afgelopen: per 2019 is het aanleggen en onderhouden van cv-ketels en toebehoren puur en alleen voorbehouden aan erkende bedrijven met vakbekwaam personeel. 

Lobby voor erkenning

UNETO-VNI heeft gelobbyd om dit voor elkaar te krijgen en is blij mee dat de wettelijke erkenning er komt. Een woordvoerder van UNETO-VNI zegt: “Door een erkenning te verplichten, wordt de veiligheid gewaarborgd. De Onderzoeksraad heeft de ongevallen met koolmonoxide geanalyseerd en vastgesteld dat er te vaak fouten worden gemaakt. Er gebeuren soms echt dingen die niet door de beugel kunnen. Door bedrijven te erkennen en alleen nog maar vakbekwame monteurs aan cv-installaties te laten werken, hopen we het aantal koolmonoxide-incidenten terug te dringen.”

Goed voor klant en installateur

Het KvINL biedt al jarenlang de mogelijkheid aan installateurs om zich te laten erkennen. De KvINL is ontstaan uit een samengaan van de voormalige stichtingen Kwaliteitsborging Installatiesector (KBI) en de Stichting Erkenning Installatiebedrijven (SEI).

De KvINL beheert de erkenningsregelingen voor onder andere: 
• gastechnische installaties
• verwarmingsinstallaties 
• luchtbehandelingsinstallaties; 
• warmtepompinstallaties

Met een erkenning kan een installateur zich onderscheiden op zijn vakmanschap. Een erkenning laat zien dat een installateur de vereiste diploma’s op zak heeft, de klant kan adviseren, veilig en deskundig kan installeren en installaties goed kan onderhouden, met het juiste gereedschap kan werken, en dat hij de wet- en regelgeving op het betreffende vakgebied kent. Diploma’s worden gecontroleerd en is een bedrijf eenmaal erkend, dan wordt de kennis en kunde periodiek getoetst. De erkenning wordt vastgelegd in het register van KvINL, dat voor alle opdrachtgevers in te zien is op de site. 

Deugdelijk

Installatiebedrijven die nog niet erkend zijn, hebben nog even de tijd. De wettelijke regeling gaat hoogstwaarschijnlijk op 1-1-2019 in. Installateurs kunnen voor hun erkenning bij het KvINL terecht, maar de minister laat weten dat er mogelijk nog meer erkenningsregelingen komen. 
Voor de opdrachtgever is de verplichte erkenning goed nieuws. Veel opdrachtgevers verkozen al een erkend installatiebedrijf boven een installateur zonder erkenning. En straks kan hij er zeker van zijn dat de installateur die de cv-ketel met bijbehorende rookgasafvoer aan komt leggen, erkend en dus deskundig is. En dat maak de kans op een koolmonoxidevergiftiging minimaal. Een veilig gevoel!