eRadiator rekent en verwarmt

Erik op 22 februari 2017 | 2 minuten leestijd
In maart 2015 werd bij wijze van proef bij vijf gezinnen op verschillende plaatsen in Nederland een eRadiator opgehangen. Het verwarmingssysteem gebruikt de restwarmte van een aantal computerservers om de directe omgeving te verwarmen.

Computerservers rekenen, maar produceren tegelijkertijd veel warmte. Als die warmte eens gebruikt kon worden om huizen te verwarmen, dachten de mensen van de startup Nerdalize. Ze gingen met het idee aan de slag en ontwikkelden de eRadiator: een combinatie van een server en een radiator. 

Flinke kostenbesparing

Nerdalize laat ingewikkelde rekenklussen van verschillende bedrijven en kennisinstituten uitvoeren, zoals complexe berekeningen voor onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. Doordat de servers niet meer in datacentra ondergebracht hoeven te worden, waar veel energie nodig is om ze te koelen, levert de eRadiator een flinke kostenbesparing op. Het Leiden Institute of Advanced Computing Science heeft berekend dat het gaat om zo’n 35 tot 50%. Het milieuaspect is ook een groot pluspunt want de energie wordt dubbel gebruikt: één keer om te rekenen en één keer om te verwarmen.

Groene stroom

Nerdalize betaalt voor de eindgebruiker de kosten van de verstookte elektriciteit, waarbij het bedrijf de groene stroom bij Eneco afneemt. De aanwezige rekenkracht in het eRadiator-systeem wordt via internet aan een clouddienst gekoppeld. Nerdalize verkoopt deze decentraal verdeelde rekenkracht aan bedrijven en onderzoeksinstituten. De warmte die wordt opgewekt door het rekenen, komt via de eRadiator de woonkamer in. 

Proef geslaagd!

De praktijkproef duurde negen maanden. In die tijd zijn de systemen uitgebreid gemonitord en de ervaringen van de gebruikers in kaart gebracht. Maaike Stoops, Cloud Experience Expert bij Nerdalize laat weten dat de proef geslaagd is. “We hebben het oorspronkelijke model hier en daar wat aangepast. In december 2016 namen we samen met Eneco de beslissing om door te gaan, dus we gaan nu snel de volgende stappen zetten. Het is uiteindelijk de bedoeling om het systeem op grote schaal aan te bieden. Wat ons betreft gaan we heel Nederland verwarmen met servers!” 

Gerelateerde artikelen