​Er zit een beetje vandaal in elk van ons

Erik op 18 oktober 2016 | 3 minuten leestijd
Vandalisme is het al dan niet moedwillig beschadigen of vernietigen van objecten in openbare ruimtes. Het kan gaan om kwajongensstreken als het omgooien van vuilnisbakken of het in brand steken van afval en papier, of om meer ernstige gevallen zoals het beschadigen van spiegels, het bekladden van muren of ingooien van ruiten, het loswrikken en afrukken van toestellen.

Onderzoek wijst uit dat slechts 10% van alle vandalisme moedwillig gebeurt, met als doelstelling het bewust stukmaken of beschadigen van dingen. In 90% van de gevallen gebeurt dit echter onbewust, omdat we gehaast zijn, de openbare ruimte vervuild is. Volgens de broken window theory (Wilson & Kelling, 1982) zou rotzooi namelijk leiden tot meer rotzooi. Mensen spiegelen zich aan hun omgeving om er achter te komen wat gewenst gedrag is in een bepaalde omgeving. Als de sanitaire ruimte dus verduild of beschadigd is, zal dit dus uitnodigen tot meer vervuiling en vandalisme.

Innerlijke onvrede

Vandalisme geeft vaak blijk van een innerlijke onvrede, frustratie of ongeduld bij de overtreder. Het zijn geen halsmisdrijven, maar het kost de maatschappij en de eigenaren of uitbaters van publieke plaatsen wel ieder jaar veel geld.

Hoe pakken we dit aan?

Willen we de strijd aangaan tegen vernieling in openbaar sanitair, dan dienen de dagen van slecht ruikende latrines en weerzinwekkend sanitair achter ons te liggen. Herinnert u zich het openbaar toilet, waar u uw handen kon wassen met een klassieke tweegreepsmengkraan, een stuk zeep en een handdoek? Vandaag hebben we andere verwachtingen: absolute properheid en hygiëne is een ‘must’. Een sensorgestuurde kraan, een elektronische zeepverdeler en handendroger maken deel uit van de standaard. Er heeft niet alleen een gigantische evolutie plaats gevonden op vlak van waterbesparing, hygiëne en veiligheid. Ook de verwachtingen op vlak van comfort en esthetiek zijn geëvolueerd: de gebruiker verwacht hetzelfde of zelfs beter sanitair als thuis. Comfort en design bepalen mee het imago van een etablissement: automatische sfeerverlichting, achtergrond muziek, design.

Stevige producten

Om bestand te zijn tegen vandalisme, moedwillig of niet, hebben wij de DELABIE producten vervaardigd uit zeer stevige materialen zoals messing, RVS of versterkte synthetische stoffen met glasvezel. De strakke vormgeving, zonder grip, verhindert het losrukken. En om verspilling en misbruik tegen te gaan, zijn bepaalde kraanmodellen uitgerust met een anti-blokkeerveiligheid. Bij vaak voorkomend vandalisme bieden de modellen met installatie ingebouwd in de muur of in technische ruimte de juiste oplossing. Het werkingsmechanisme en de bevestigingen zijn namelijk niet toegankelijk voor de gebruiker.

Beste collega’s, opnieuw vraag ik jullie verantwoordelijkheid op te nemen. Kies de juiste producten voor de juiste locatie, en draag uw steentje bij. Help ons een antwoord te bieden tegen vernieling en vandalisme.

Gerelateerde artikelen